Британська розвідка пояснила, навіщо РФ влаштувала задимлення на Кримському мосту

24 травня рух мостом закрили, його огорнув білий дим
Скріншот: crimea-news.com
24 травня російські окупанти проводили навчання з гарантування безпеки навколо Кримського мосту з використанням димової завіси. Про це міністерство оборони Великобританії 29 травня повідомляє у Twitter із посиланням на дані військової розвідки.

За її даними, російські війська використовували димогенератори ТДА-3, до тренувань залучали 28 бригад військ ядерного, біологічного й хімічного захисту РФ.

Британські спецслужби зазначають, що в російській військовій доктрині використання диму вважають ефективним прийомом маскування й обману противника, цьому приділяють велику увагу.

"Однак на практиці російське маскування загалом виявилося неефективним у війні в Україні, імовірно, через відсутність сильної функції централізованого планування і слабкої бойової дисципліни на рівні виконання", – ідеться у звіті міноборони.

24 травня голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов заявив, що в районі Кримського мосту проводять навчання, тому рух ним закрито на кілька годин.

Telegram-канал Mash опублікував відео, на якому над перекритим мостом здіймається білий дим.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна й більшість інших країн.

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, РФ почала будувати одразу після окупації. Автомобільний рух ним відкрили 2018 року, залізничний – 2019-го. Українська влада назвала міст загрозою національній безпеці й законною ціллю.

У жовтні 2022 року на Кримському мосту сталися вибух і пожежа. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини.

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

У середині квітня 2023 року глава української розвідки Кирило Буданов, коментуючи перспективи українського контрнаступу, зазначив, що "найближчим часом усі це побачать і відчують". На прохання схарактеризувати наступ ЗСУ, який готують, глава ГУР МО відповів: "Буде швидко".

2 травня голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі наголосив, що можливості ЗСУ значно покращилися й вони підходять для контрнаступу.