Британська розвідка пояснила, навіщо Росія примусово роздає паспорти українцям на окупованих територіях

Російські паспорти, які примусово вручають на окупованих територіях України, мають на меті символізувати "успіхи" росіян, вважають у британській розвідці
Фото: duma.gov.ru

Російська влада прискорює "інтеграцію" тимчасово окупованих територій України в бюрократичну систему РФ, щоб подати своє вторгнення як нібито вдале. Про це міністерство оборони Великобританії повідомляє 24 квітня у Twitter із посиланням на дані військової розвідки.

Так звана влада на окупованих територіях України, у яку входять росіяни й колаборанти, змушує місцевих жителів брати російські паспорти, зазначено у зведенні.

Одним із прикладів примусової паспортизації жителів окупованих територій України розвідка називає той факт, що жителів Херсонської області попередили, що тих, хто не візьме російського паспорта до 1 червня 2023 року, депортують, а майно конфіскують.

Зазначено, що в такий спосіб окупанти намагаються прискорити русифікацію окупованих регіонів України за прикладом того, як Росія робила це в захоплених Донецьку й Луганську з 2014 року і до вторгнення в лютому 2022 року.

Продемонструвати свої "досягнення" на тимчасово окупованих територіях України загарбникам особливо важливо напередодні президентських виборів 2024 року у РФ, наголосили у британському оборонному відомстві.

Контекст:

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін спростив видавання російських паспортів жителям окупованих Росією Донецької та Луганської областей ще 2019 року.

Після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року РФ почала роздавати свої паспорти на нових окупованих територіях. Зокрема, Путін 25 травня спростив видавання російських паспортів у Запорізькій і Херсонській областях. 26 грудня він затвердив порядок подання заяв на отримання російського паспорта жителями захоплених територій України.

У МЗС України заявили, що РФ займається насильницькою асиміляцією українців, примусово нав'язуючи громадянство Росії.

У січні 2023 року Генштаб ЗСУ зазначив, що на захоплених територіях окупанти прискорили видавання російських документів і продовжують примусову інтеграцію тимчасово окупованих територій у правове поле РФ.

У Центрі національного спротиву, створеному Силами спецоперацій ЗСУ, розповіли 31 березня, що через повільну паспортизацію на тимчасово захоплених територіях України окупанти не можуть підготуватися до псевдовиборів до місцевих "органів самоврядування" і "парламенту" у вересні 2023 року. Москва поставила завдання перед колаборантами наростити темпи паспортизації за будь-яку ціну, наголосили у ЦНС.

Російські окупанти створили "мобільні групи" з паспортизації населення на півдні України, зазначили у ЦНС 7 квітня.