Буданов підтвердив факт підриву автомобіля нардепа Ковальова, проти якого відкрили кримінальне провадження про колабораціонізм

Ковальов пройшов у Верховну Раду як мажоритарник від партії "Слуга народу"
Фото: Олексій Ковальов – народний депутат / Facebook
У Херсонській області підірвали автомобіль, в якому перебував екснардеп від "Слуги народу" Олексій Ковальов.

Інформацію про це 22 червня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Україна 24", підтвердив начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов.

"Я можу підтвердити, що було здійснено певну дію. Автомобіль точно підірваний. У якому стані перебуває цей колаборант і зрадник, ми з'ясовуємо", – сказав керівник української розвідки.

22 червня про інцидент у Facebook повідомив бізнесмен, колишній позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко.

"За попередньою інформацією, в місті Гола Пристань знищено нардепа-зрадника Ковальова, який залишився в Херсоні і розповідав, що "Росія тут назавжди". Чекаємо на офіційне підтвердження", – написав Шевченко.

Він опублікував відео пошкодженого автомобіля Daewoo Lanos червоного кольору.

Контекст:

Ковальов пройшов у Верховну Раду як мажоритарник від партії "Слуга народу", його обрали у 186-му окрузі у Херсонській області (центр розташований у місті Олешки).

У середині квітня стало відомо, що нардеп перебуває в окупованій Голій Пристані Херсонської області, що входить до його виборчого округу, до того ж вирушив туди 28 лютого. На дорогу йому знадобилося два тижні, а 12 квітня до нього додому в Голу Пристань приїжджали російські військові, провели обшук і "після спілкування поїхали". Він запевняв, що залишається "проукраїнським політиком" і "не зраджував інтересів держави", а до секретної інформації у нього немає доступу.

21 квітня Ковальов заявив у Facebook, що багато представників місцевого самоврядування виїхали й "намагаються зробити "зраду" з тими патріотами, які залишилися на місці та виконують свої прямі функціональні обов'язки". Він назвав тих, хто виїхав, "зрадниками своїх виборців", і додав: "Ми без вас тримаємо оборону і долаємо гуманітарну кризу".

28 квітня партія "Слуга народу" зупинила членство Ковальова у своїй фракції у ВР через підозру у державній зраді, а також звернулася до генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової та голови Служби безпеки України Івана Баканова із закликом відкрити кримінальне провадження стосовно нардепа.

3 травня стало відомо, що Ковальова виключили із фракції.

На початку червня Держбюро розслідувань щодо Ковальова відкрило кримінальне провадження про колабораційну діяльність. За даними бюро, Ковальов забезпечує розміщення особового складу окупантів у підконтрольному йому санаторії, розташованому в Голій Пристані.

У ДБР також звернули увагу на повідомлення нардепа у соцмережі – він розповідав про участь у зустрічі фермерів Херсонської області з першим заступником адміністрації президента РФ Володимира Путіна Сергієм Кирієнком. За інформацією російських ЗМІ, Кирієнко входить до "ближнього кола" Путіна. Також Ковальов заявив, що "Росія назавжди" у Херсонській області. Прессекретарка партії "Слуга народу" Юлія Палійчук, коментуючи заяву нардепа, сказала українським ЗМІ, що Ковальова виключили з партії і фракції.