Частина Луганської області знеструмлена через обстріли, ремонтні бригади не можуть виїхати до електромереж

Золоте-1, Трьохізбенка та Врубівка знеструмлені через обстріли
Фото надано Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією

Мешканці кількох населених пунктів Луганської області 1 лютого залишилися без світла через обстріли бойовиками, повідомила прес-служба "Луганського енергетичного об'єднання".

У Луганській області внаслідок обстрілу бойовиками "ЛНР" пошкоджено електромережі. Ремонтні бригади не можуть виїхати на місце події через відсутність палива та грошей на рахунках. Про це повідомили виданню "ГОРДОН" в прес-службі ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО).

"Масштабних пошкоджень через обстріли зазнали лінії електропередач у Луганській області вранці 1 лютого", – зазначили в ЛЕО.

Внаслідок обстрілу пошкоджено електромережі та обладнання у Новоайдарському та Попаснянському районах.

"Результатом стало знеструмлення міста Золоте-1, сіл Трьохізбенка і Врубівка з сумарною кількістю абонентів понад 1250", – уточнили в компанії.

У місті Золоте-1 через бойові дії перебито провід на повітряній лінії електропередачі. Також знеструмлено село Врубівка: в одному місці перебиті дроти, в іншому – пошкоджена опора, під яку потрапив снаряд.

Фото надано Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією

У компанії обстріли з боку бойовиків назвали "своєрідною подякою незаконних збройних формувань за електроенергію, що надходить до них з України".

У січні 2017 року на тимчасово окуповану частину Луганщини поставили електроенергії на 270 млн грн. У "Луганському енергетичному об'єднанні" підкреслили, що електрика поставляється на неконтрольовану територію фактично безкоштовно, незважаючи на те, що компанія протестує проти цього протягом двох років.

"Також у "ЛНР" продовжують споживати воду з української території, яка також качається Попаснянським водоканалом за рахунок безоплатного споживання електроенергії ЛЕО", – розповіли в ЛЕО.

Станом на 1 січня 2017 року борг ЛЕО перед державним підприємством "Енергоринок" досяг 4,7 млрд грн. Водночас споживачі заборгували ЛЕО близько 5,4 млрд грн. Понад 80% із вказаної суми становлять борги з тимчасово окупованої території Луганської області. У зв'язку з цим, у грудні 2016 року держава ввела санкції стосовно підприємства: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, встановила для ЛЕО суму обов'язкових додаткових щодобових відрахувань в розмірі, який перевищує щодобові надходження.

31 січня бойовики 86 раз обстріляли українські позиції на Донбасі. Противник вів вогонь по всіх напрямах.

1 лютого внаслідок обстрілу також було знеструмлено Верхньокальміуську фільтрувальну станцію: жителі Донецька та Макіївки залишилися без води.