Частини ЗСУ входять до Херсона, над будівлею Херсонської ОДА підняли український прапор

Українські військові входять до Херсона, заявили в ГУР Міноборони України
Фото: EPA
Частини Збройних сил України входять до Херсона, з якого відступили російські окупаційні сили. Про це ідеться у заяві Головного управління розвідки Міністерства оборони України, опублікованій у Telegram 11 листопада.

"Херсон повертається під контроль України, до міста заходять частини ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії. Будь-які спроби протидіяти Збройним силам України припинятимуть", – наголошують у заяві.

Херсонське видання "Мост" повідомило, що над будівлею Херсонської обласної державної адміністрації підняли прапор України.

У соціальних мережах також опубліковано відео підняття прапора України над будівлею Головного управління Нацполіції України в Херсоні. На записі, яке розмістило в Telegram видання "Бабель", видно, що прапор біля поліцейського главку підіймають двоє чоловіків у військовій формі і двоє – у цивільному одязі.

ГУР Міноборони, зі свого боку, закликало російських військовослужбовців, яких у Херсоні кинуло командування, здаватися в полон.

"Як і очікувалося, після відступу основного угруповання військ армії РФ з українського Херсона ваше командування кинуло вас напризволяще. Ваші командири закликають вас перевдягатися в цивільний одяг і намагатися самостійно тікати з Херсона. Очевидно, ви не зможете цього зробити", – заявили у ГУР.

У розвідці додали, що росіян, які чинитимуть спротив, знищать. "У вас є єдиний шанс уникнути загибелі – негайно здатися в полон", – ідеться у повідомленні.

ГУР запевнило, що всім, хто здався в полон, Україна гарантує збереження життя, безпеку, харчування, медичну допомогу і можливість обміну на українських військових, які перебувають у полоні РФ.

Контекст:

Наприкінці серпня ЗСУ розпочали наступальні дії, зокрема в Херсонській області. За офіційними даними станом на 24 жовтня, українські військові звільнили у регіоні понад 90 населених пунктів.

25 жовтня у Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти облаштовують оборонні позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області.

Російські війська частково покинули Херсон, але там залишилися підрозділи, які триматимуть оборону під час наступу ЗСУ, повідомила 7 листопада глава пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

9 листопада міністр оборони РФ Сергій Шойгу після доповіді командувача об'єднаного угруповання російських військ в Україні Сергія Суровікіна наказав розпочати відведення військових із Херсона та з правобережжя Херсонської області. За словами Суровікіна, маневр російських військ "буде здійснено у найближчий строк".

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний 10 листопада заявив, що ЗСУ поки що не можуть ні підтвердити, ні спростувати "виведення" російських військ із Херсона, вони і далі вестимуть наступ відповідно до власного плану.

11 листопада жителі Херсона вийшли на вулиці міста з українськими прапорами, щоб зустрічати ЗСУ.