"Чергова антиукраїнська провокація". У СБУ підтвердили затримання в Москві екс-учасника АТО Негоди

У СБУ наголосили, що Федеральна служба безпеки РФ "полює" на громадян України
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

У Службі безпеки України назвали незаконним затримання в Москві українця Олега Негоди.

Служба безпеки України (СБУ) на сторінці у Facebook підтвердила затримання в Москві колишнього учасника АТО, киянина Олега Негоди.

"Російські спецслужби вчинили чергову антиукраїнську провокацію, незаконно затримавши в Москві громадянина України, учасника антитерористичної операції Олега Негоду, який їхав до своїх родичів", – зазначили у відомстві.

У СБУ підкреслили, що Федеральна служба безпеки РФ "полює на наших співвітчизників на російській території і поїздки до країни-агресора є вкрай небезпечними".

"Ще в серпні 2017 року широкого суспільного резонансу набуло викриття співробітниками СБУ цинічної провокації російських спецслужб, метою якої було інсценування підготовки за участю трьох громадян України – учасників АТО – терористичних актів на об'єктах критичної інфраструктури в Москві, Курчатові, Курську та Тольятті", – додали у СБУ.

Голова відомства Василь Грицак закликав українців, особливо які брали участь в АТО, утриматися від поїздок до Росії та на тимчасово окуповану територію Донбасу.

"Застереження Служби безпеки України щодо небезпеки перебування українських громадян на території РФ підтверджуються численними задокументованими фактами російських провокацій у рамках гібридної війни. Російські спецслужби намагаються втягувати українських громадян у протиправну діяльність, штучно створюючи компрометуючі ситуації, а також використовують родинні зв'язки, щоб виманити наших співвітчизників, насамперед учасників АТО, на свою територію для організації таких провокацій", – заявив Грицак.

Уранці 2 січня агентство УНН, посилаючись на власне джерело, повідомило, що Негода їздив до російського Саратова до сестри наприкінці минулого року. Його нібито затримали в Москві 24–25 грудня. За словами інсайдера, Негода служив у АТО у 2016–2017 роках.

МЗС України попросило російське зовнішньополітичне відомство надати інформацію про це.