"Дайте їм те, що їм потрібно". Джонсон заявив, що військова допомога Україні має вирішальне значення для довгострокової безпеки Заходу

Джонсон – країнам Заходу: Завершіть цю війну якнайшвидше, зведіть до мінімуму кровопролиття, страждання та витрати
Фото: EPA
Військова допомога Україні має вирішальне значення для довгострокової безпеки Заходу. Про це заявив колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у коментарі CNN 21 лютого.

Він зазначив, що військова допомога Україні допоможе їй виграти війну проти Росії, і це стане подвигом, який "матиме вирішальне значення для безпеки Заходу".

"Якщо нам не вдасться вигнати [президента РФ Володимира] Путіна з України, якщо українці програють, то небезпека для всієї євроатлантичної зони безпеки, для Сполучених Штатів буде тим більше серйознішою", – сказав він.

Політик закликав країни надати Україні більше танків, літаків та далекобійної артилерії. Джонсон вважає, що президент США Джо Байден має надати Україні винищувачі F-16. Він закликав свою країну зробити те саме, заявивши, що якби літаки передали рік тому, "ми були б набагато далі" у припиненні війни.

"Якщо це відбудеться рано чи пізно – якщо це вибір – тоді давайте дамо їм те, що їм потрібно, раніше, тому що це гуманно і співчутливо. Завершіть цю війну якнайшвидше, зведіть до мінімуму кровопролиття, зведіть до мінімуму страждання, зведіть до мінімуму витрати", – заявив колишній прем’єр-міністр.

Контекст:

Джонсон послідовно підтримує Україну у війні проти Росії. Після повномасштабного вторгнення він у статусі глави уряду тричі приїжджав до Києва. Уперше – у квітні 2022 року, тоді він став першим лідером "Великої сімки", який прибув до української столиці з моменту повномасштабного російського вторгнення. Потім британський прем'єр приїхав до України з візитом уже у червні. Утретє він побував у Києві на День Незалежності України 24 серпня. Окрім офіційної зустрічі, вони з президентом України Володимиром Зеленським прогулялися центром столиці, незважаючи на ракетну загрозу.

Візит Джонсона до України у січні 2023 року став четвертим після повномасштабного вторгнення РФ. Після цієї поїздки Джонсон написав статтю, в якій він закликав посилити підтримку України, зокрема надати далекобійну артилерію, танки та винищувачі.