Дефіциту потужності в енергосистемі України немає вже 20 днів поспіль, імпорт електроенергії несуттєвий – "Укренерго"

В Україні зараз працюють усі види електростанцій
Фото: depositphotos.com

Дефіциту потужності в енергосистемі України немає вже 20 днів поспіль, і наразі його не прогнозують. Про це 3 березня в Telegram повідомила пресслужба "Укренерго".

Обсяги споживання наразі на рівні робочого дня, їх повністю покривають електроенергія української генерації й несуттєвий імпорт.

"Працюють усі види електростанцій в енергосистемі. Обсяг доступних потужностей генерації сприяє підвищенню її операційної безпеки. Мережевих обмежень у мережах "Укренерго", що спричиняють необхідність обмеження споживачів в областях, наразі немає. Але при зміні ситуації в енергосистемі й різкому зростанні споживання можливе застосування відключень", – зазначили в компанії.

У Донецькій області внаслідок обстрілів із боку російських окупантів зафіксовано пошкодження в мережах оператора системи розподілу.

В "Укренерго" наголосили, що енергетики продовжують ремонтні роботи на всіх об'єктах енергосистеми, які раніше були пошкоджені через ракетні та дронові атаки росіян.

Контекст:

Із жовтня минулого року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, ще 17 атак здійснили із застосуванням дронів-камікадзе.

За даними уряду України станом на грудень, фактично 50% енергосистеми було пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції й більшість ГЕС. За 4,5 місяця в енергооб'єкти України влучило 255 російських ракет і дронів.

Через обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Україна витримала російські удари по інфраструктурі, пережила зиму і вже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону, заявив 1 березня президент України Володимир Зеленський.