Денісова: В ОРДЛО проводиться системна політика мілітаризації дітей

Денісова: Окупаційні адміністрації перепрофілюють навчальні заклади середньої освіти в кадетські корпуси військового і "козацького" типів

Фото: Людмила Денісова / Facebook
Українська омбудсменка Людмила Денісова заявила у Facebook 10 серпня, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проводять системну політику мілітаризації дітей.

"Окупаційні адміністрації перепрофілюють навчальні заклади середньої освіти в кадетські корпуси військового і "козацького" типів, упроваджуючи компонент, який базується на принципах пропаганди ідеології, спрямованої на формування стійкого негативного ставлення до України, а також нав'язування визначених принципів віросповідання", – ідеться в повідомленні.

За інформацією омбудсменки, на тимчасово окупованій території Луганської області поки що функціонує 33 кадетські класи, де "посилено вивчаються предмети військової підготовки та російського православ'я", а учні зобов'язані носити військово-кадетську форму.

"Дії окупаційної адміністрації порушують права дітей, закріплені у ст. 8 Конвенції ООН про права дитини, якою передбачено збереження своєї індивідуальності, включаючи громадянство, ім'я та сімейні зв'язки, та не допускається протизаконне втручання, а також у ст. 29 конвенції, згідно з якою освіта дитини має бути спрямована на підготовку до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості", – написала Денісова.

Вона заявила, що звернулася до голови представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні із проханням сприяти дотриманню прав дітей, які живуть на не підконтрольній українській владі території, і запобіганню залучення дітей у збройний конфлікт.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і орієнтовно 5800 бойовиків.