Окупанти обмежили виїзд з ОРДО для дітей віком від 14 років – Денісова

Денісова: Дітей старших за 14 років на блокпості "Оленівка" висаджують з автобусів разом із батьками
Фото: Людмила Денісова / Facebook
Окупанти порушують права дітей із тимчасово окупованих районів Донецької області на вільне пересування й освіту. Про це заявила українська омбудсменка Людмила Денісова у Facebook 9 червня.

"Про це свідчить їхнє рішення обмежити виїзд дітей старших за 14 років, у яких немає паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР". Дітей цього віку на блокпості "Оленівка" висаджують з автобусів разом із батьками та не випускають із тимчасово окупованої території Донецької області. Таким чином, діти не зможуть своєчасно подати документи для вступу до закладів освіти", – ідеться в повідомленні.

Денісова зазначила, що раніше дітям 14–16 років окупанти дозволяли виїжджати на підконтрольну Україні територію зі свідоцтвом про народження разом з одним із батьків.

Омбудсменка звернулася до спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з проханням сприяти дітям, які проживають на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, у забезпеченні їхнього права на освіту і свободу пересування.

"Наголошую, що згідно з міжнародним гуманітарним правом щодо захисту цивільного населення під час збройних конфліктів, держави-учасниці зобов'язані вживати всіх можливих заходів із метою грантування захисту та догляду за дітьми, яких торкається збройний конфлікт", – заявила вона.

Денісова також нагадала, що в Україні почали роботу освітні центри "Донбас-Україна", створені для організації вступу до українських вищих навчальних закладів абітурієнтів із тимчасово окупованих територій.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.