Державний Український ветеранський фонд видасть 500 відшкодувань по 20 тис. грн для бізнесу ветеранів та їхніх сімей

Український ветеранський фонд зможе задовольнити 500 заявок на фінансову допомогу підприємцям – ветеранам або членам їхніх сімей, які стали внутрішньо переміщеними особами
Фото: EPA

Ветерани та члени їхніх сімей, які стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) і мають підтвердження цього статусу, зможуть отримати одноразове грошове відшкодування на придбання товарів, необхідних для ведення власної справи. Про це повідомляє 7 липня пресслужба Українського ветеранського фонду (УВФ), яка на офіційному сайті проєкту розмістила докладну інструкцію для претендентів.

"На підтримку власної справи ветеранів та їхніх сімей у фонді передбачено суму в розмірі 10 млн грн. Програма підтримки діятиме до завершення воєнного стану. Український ветеранський фонд відшкодує перші 500 заявок. Допомогу надаємо одноразово", – уточнили у фонді.

Гроші можуть отримати дружини, чоловіки, матері й діти ветеранів і ветеранок, які мають статус ВПО.

Охочі приєднатися до програми, зазначили у пресслужбі, мають подати документи на сайті УВФ у розділі мікрофінансування бізнесу. Якщо заявка відповідає вимогам, після перевірки документів та схвалення здобувач отримає кошти протягом 10 днів.

Подробиці для охочих подати заявку в УВФ виклали у відеоінструкції. Запитання про фінансування можна надсилати на пошту фонду: veteranfundua@gmail.com.

"Підприємець самостійно купує обладнання або товари, необхідні для роботи, а фонд повертає витрачені на це кошти", – пояснює виконавча директорка фонду Наталія Калмикова.

Вона уточнила, що УВФ може відшкодувати витрати, наприклад, у разі, якщо здобувачеві допомоги довелося після 24 лютого купувати нове обладнання і залишилися збережені чеки.

"Або ви переїхали на нове місце і там вирішили відкрити ФОП (оформитися як фізична особа підприємець.  "ГОРДОН"), займатися підприємницькою діяльністю, ви також можете закупити обладнання і товар та надати нам чеки", – додала вона.

На думку творців УВФ, економічний фронт зараз дуже важливий – малий бізнес часто не лише забезпечує виживання країни, а й допомагає армії.

"Кожне нове робоче місце або надана б'юті-послуга стабілізують економіку і наближають перемогу. Тому ми вирішили підтримати сім'ї ветеранів у створенні й розвитку бізнесу", – резюмувала Калмикова.

Контекст:

Рішення про створення державної бюджетної установи "Український ветеранський фонд" було ухвалено на засіданні уряду 14 липня 2021 року. Його завдання – забезпечення підтримки ветеранів війни, членів їхніх сімей, сімей загиблих, подальша реабілітація та реінтеграція ветеранів у мирне життя через відповідні проекти.

Про початок збору коштів на підтримку та подальшу реінтеграцію у мирне життя ветеранів війни, членів їхніх сімей, сімей загиблих захисників оголошувала міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна в ефірі єдиного телемарафону, повідомляв 27 квітня сайт уряду.