Десантники продемонстрували знищення окупантів під Кремінною за допомогою польських САУ Krab

Польські САУ Krab надійшли на фронт улітку
Скріншот: Десантно-штурмові війська ЗС України / Telegram
Українські десантники помітили, що у район Кремінної Луганської області підвезли нову групу російських окупантів, і передали координати артилерії, яка знищила ворога. Відео опублікували у Telegram десантно-штурмових військ ЗСУ.

Росіян поблизу Кремінної виявили військові 71-ї окремої єгерської бригади ДШВ ЗСУ.

"Окупанти привезли сюди нове поповнення. Але не встигли свіжі сили до ладу розглянутися на місцевості, як їх помітили дрони єгерів-десантників", – ідеться в описі до відео.

Координати одержали артилеристи й ударили самохідними артилерійськими установками Krab по вантажівці росіян і місцю, де окупанти викопали окопи і побудували бліндажі.

"Під таким вогневим шквалом будь-який сховок стане останнім", – додали десантники.

11 січня голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляв, що в регіоні найжорстокіші бої тривають у напрямку Кремінної та Сватового, куди росіяни перекидають резерви з інших напрямків. 14 січня він заявив, що сили оборони України поступово зсувають лінію фронту в напрямку Кремінної.

Контекст:

AHS Krab – польська САУ. Під час її виробництва використовують ліцензійну вежу від британської гаубиці AS90, для шасі – південнокорейську платформу від САУ K9 Thunder. Виробником AHS Krab є польський завод Huta Stalowa Wola.

7 червня 2022 року прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про підписання між Україною та Польщею контракту про постачання зброї. Він зазначив, що це "один із найбільших, якщо не найбільший" контракт на експорт озброєння з Польщі за останні 30 років. У повідомленні прямо не згадували САУ Krab, але саме вони були на фотографіях із заводу, якими пресслужба Моравецького проілюструвала новину про його візит.

9 червня міністр оборони України Олексій Резніков прозвітував, що польські САУ Krab готові до виконання завдань на фронті. Він зазначав, що після гармат М777 і FH70, САУ Caesar і М109А3 це п'ятий вид артилерії калібру 155 мм, який вдалося залучити Україні.

29 липня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що САУ Krab "успішно працюють на передовій".