"Діамантовому прокурору" висунули нову підозру. За даними ДБР, він намагався за допомогою підроблених документів повернути вилучені гроші

За даними ДБР, прокурор умовив бізнесмена оформити заднім числом договір позики на $350 тис., щоб повернути ці гроші, які вилучили під час обшуків
Фото: dbr.gov.ua

Державне бюро розслідувань України повідомило про нову підозру колишнього першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна. Про це 12 червня поінформувала пресслужба ДБР.

У повідомленні пресслужби не вказано імені, але з обставин справи і колишньої посади фігуранта очевидно, що йдеться про Шапакіна.

За інформацією ДБР, прокурор намагався обманом повернути вилучені у нього під час обшуку понад $350 тис.

У бюро нагадали, що 2015 року у межах гучної справи "діамантових прокурорів" двох людей повідомили про підозру у хабарництві в особливо великих розмірах. Тоді у Шапакіна вилучили великі суми грошей у різних валютах, а у його ймовірного спільника виявили 102 діаманти. Наразі ця справа – на розгляді суду.

"Колишній прокурор вирішив протиправно повернути собі гроші і для цього розробив цілу злочинну схему. На той час ще чинний прокурор умовив свого знайомого бізнесмена надати неправдивий документ про те, що начебто він позичив у підприємця $350 тис. Цей договір позики був оформлений заднім числом", – заявили у ДБР.

На підставі цього документа підозрюваний ще 2015 року подав до Генеральної прокуратури України заяву про повернення йому валюти, яку вилучили під час обшуків. Він дістав відмову.

У липні 2022 року, уже після початку повномасштабної агресії, колишній прокурор вирішив спробувати повернути гроші ще раз і звернувся вже в суд – з тими самими, за даними ДБР, підробленими документами. Суд залишив цю заяву без розгляду.

У ДБР надійшло повідомлення суду про звернення. У бюро провели експертизу, яка засвідчила, що документи про позику, датовані 15 травня 2015 року, насправді зроблено у період 13–20 липня 2015 року (вже після обшуків).

Шапакіна повідомили про підозру у використанні свідомо підроблених документів (ч. 4 ст. 358) і надання явно підроблених доказів із корисливих спонукань (ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

Контекст:

Шапакіна та колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця затримали в липні 2015 року. Під час обшуку у них виявили великі суми грошей, а також діаманти, у зв'язку із чим чиновників назвали "діамантовими прокурорами".

За даними слідства, вони отримали хабар у розмірі 3,15 млн грн за те, що обіцяли розблокувати роботу підприємства, яке займалося видобуванням піску в Київській області. Після оголошення підозр обох звільнили з прокуратури.

Розгляд справи "діамантових прокурорів" по суті розпочали у березні 2016 року. Корнієць і Шапакін заперечують свою провину.

У вересні 2019 року Голосіївський районний суд Києва передав справу "діамантових прокурорів" у Вищий антикорупційний суд, однак ВАКС відмовився її розглядати2020 року справу передали в Оболонський суд Києва, повідомляв "Судовий репортер". Там понад рік тривало підготовче засідання, 2021 року справу почали розглядати.