Співробітник ЗАЕС про ризик вибуху станції: Диверсію вони можуть організувати, завадити їм ніхто не зможе

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем
Фото: ЕРА
Один із шести енергоблоків Запорізької атомної станції в Енергодарі, незважаючи на вимоги українського "Енергоатому", наразі у "гарячому" стані. Про це співробітник, який досі працює на ЗАЕС, 6 липня розповів "Суспільному" на умовах анонімності. 

За його словами, російські окупанти й далі нарощують присутність на станції: на покрівлях будівель, уздовж периметра ЗАЕС вони встановлюють стрілецькі позиції, й ознак того, що РФ збирається звідси йти, поки немає.

Водночас РФ оголосила про завершення розпочатого минулого року ремонту однієї із зовнішніх ліній електроживлення – Дніпровської на 750 кВт.

"Я не знаю, з яких причин, але резервна лінія була в тривалому ремонті, хоча так довго зазвичай ремонтні роботи не проводяться. Зрештою, її тиждень як підключили. Це означає, що у випадку знеструмлення надійність збільшена", – розповів енергетик.

Він зазначив, що після встановлення окупантами вогневих точок усередині приміщень станції складається "таке враження, ніби вони зібралися там воювати".

"Можливо, це також повʼязано з тим, що їм немає чим зайнятися. Диверсію вони можуть організувати, завадити їм ніхто не зможе. Але як підготовка до диверсій це не виглядає, бо вони укріплюються ніби для бою", – цитує його "Суспільне".

Співробітник ЗАЕС зазначив, що через охолодження більшої частини блоків ризик викиду радіонуклідів у разі підриву станції значно зменшився. Водночас метою росіян може бути виведення з ладу станції як економічного об'єкта, і вони це можуть зробити швидко, пошкодивши генератор або турбіну, тоді ЗАЕС перестане працювати на тривалий час.

Він також припустив, що загарбники можуть підірвати дамбу ставка-охолоджувача, що є "менш критичним" варіантом. Ще один сценарій – підрив машинних залів. Також співробітник станції припустив варіант, що окупанти візьмуть за мету створити витік теплоносія ядерного реактора.

"Це вже треба всередині біля реактора підривати й порушувати цілісність обладнання. Чи вдадуться вони до такого? Не знаю. Але в реакторних залах їх немає", – додав він.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем.

Із серпня окупанти регулярно обстрілювали ЗАЕС та Енергодар, унаслідок чого станцію кілька разів повністю від'єднували від енергомережі.

У вересні на станції побувала делегація МАГАТЕ з 14 осіб на чолі з гендиректором Рафаелем Гроссі, після чого на ЗАЕС залишилися співробітники агентства. Їх періодично змінюють.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив британському виданню The New Statesman в інтерв'ю 23 червня, що російські окупанти вже підготували план підриву Запорізької АЕС, яка наразі під їхнім контролем.

4 липня Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що окупаційні війська розмістили на дахах кількох енергоблоків ЗАЕС предмети, схожі на вибухівку.