Суд дав 12 років ув'язнення агенту, який передавав російському ГРУ дані про навчання нацгвардійців

Засуджений служив в одному із центрів підготовки підрозділів Нацгвардії України
Фото: depositphotos.com

Суд дав 12 років позбавлення волі колишньому командиру взводу в одному із центрів підготовки підрозділів Національної гвардії України. Про це повідомив пресцентр СБУ 3 серпня.

"Він був завербований кадровим співробітником 316-го розвідцентру Головного управління Генштабу збройних сил РФ (більше відомого як ГРУ), який представлявся Сергієм Пріваловим. Тоді зраднику було обрано псевдонім Річард та визначено ключові завдання розвідувально-підривної діяльності проти України", – ідеться у повідомленні.

Офіс генпрокурора України уточнив, що засуджений співпрацював із російською розвідкою із 2019 року.

У СБУ розповіли, що він збирав інформацію про іноземну військову допомогу підрозділам Нацгвардії, зокрема, про бойову підготовку українських військових.

Військова контррозвідка СБУ поетапно задокументувала дії агента й затримала його на спробі передання таємної інформації російській спецслужбі.

Суд визнав його винним за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу (держзрада) і дав 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

Офіс генпрокурора повідомив, що із 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України, до 3 серпня 2023 року в Україні зареєстрували понад 16,7 тис. злочинів проти національної безпеки, зокрема 2589 – за статтею про держзраду.