До 1600 українців виїжджають з окупованих регіонів щодня – Верещук

Верещук закликала ігнорувати "референдуми" на окупованих територіях
Фото: Ірина Верещук / Facebook
Щодня з окупованих Росією регіонів України виїжджає до 1600 українців. Про це в інтерв'ю "BBC News Україна" розповіла віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Можливість виїхати є. Щодня ввечері я отримую статистику. І чоловіки, і жінки виїжджають. Чоловіки виїжджають через Василівку [Запорізької області] – тобто все можливо. 1200–1600 людей тільки з тимчасово окупованих територій виїжджають щодня", – повідомила вона.

Також міністерка порадила українцям, які проживають в окупації, ігнорувати "референдуми".

"Якщо до вас зателефонували або звернулися через засоби зв'язку – не йдіть на контакт і, в силу обставин, не надавайте своїх даних. Особливо даних, тому що ми знаємо, що противник збирається використати списки. Навіть люди не прийдуть на "дільниці" – росіяни просто використають списки та скажуть, що вони проголосували "за". Ми чудово розуміємо, що вони намагаються зробити", – сказала Верещук.

Вона додала, що якщо людина не піде на "голосування" на дільничну комісію, якщо не братиме участі у псевдореферендумі, то навіть якщо списки буде використано, її не покарають. Але якщо українець погоджується на добровільну співпрацю, на таких людей чекатиме покарання.

Контекст:

23 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей почалися п'ятиденні псевдореферендуми щодо приєднання цих регіонів до Росії.

Президент РФ Володимир Путін говорив, що Росія підтримає "референдуми" і визнає їхні результати.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ні фейкові референдуми на тимчасово окупованих територіях України, ні гібридна "мобілізація" в РФ нічого не змінять у планах України щодо деокупації своїх територій. У МЗС України закликали партнерів засудити наміри РФ провести псевдореферендуми й ввести проти неї нові санкції.

Центральна виборча комісія України закликала людей не брати участь у голосуванні. Там заявили, що такі псевдореферендуми не мають "нічого спільного ні із законом, ні з міжнародними стандартами, ні з процедурою, а також не матимуть юридичних наслідків".

Окупанти мають намір оголосити, що за "результатами" голосування на псевдореферендумі 90% жителів Донецької та Луганської областей хочуть "приєднатися до РФ". Про це 23 вересня повідомило російське видання "Медуза" з посиланням на два джерела, наближені до Кремля. Явку водночас вкажуть на рівні 90%. У Херсонській та Запорізькій областях загарбники також хочуть оголосити, що майже 90% виступають за "приєднання" із явкою орієнтовно 80%.