До вишів на підконтрольній Україні території вступило понад 2 тис. жителів ОРДЛО та Криму – МОН

Прізвища студентів зашифровані, зазначили у відомстві
Фото: pixabay.com
Під час вступної кампанії восени 2021 року в розташовані на підконтрольних Україні вищі навчальні заклади вступило 2083 мешканці окупованих територій. Про це 2 листопада поінформувало Міністерство освіти і науки України із посиланням на міністра Сергія Шкарлета.

"З початку роботи освітніх центрів "Крим-Україна" та "Донбас-Україна", створених у 2016 році, удвічі збільшилася кількість вступників із тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу до українських закладів вищої освіти: у поточному році на навчання було зараховано 2083 студентів", – сказав очільник відомства.

Він підкреслив, що "з метою безпеки вступників у рейтингових списках і наказах про зарахування їхнього прізвища шифрувалися".

За даними Міносвіти, з окупованого Криму вступило 337 учнів, з ОРДЛО – 1746.

Скріншот: mon.gov.ua

У відомстві уточнили, що вступна кампанія тривала із 7 червня до 24 вересня.

Найбільше студентів з ОРДЛО вступили на спеціальність "право" (111), а з Криму – на "комп'ютерні науки" (21).

Контекст:

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей,  з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

Потрапити на окуповані території України можна через пункти в'їзду і виїзду на адмінкордон із Кримом та на лінії розмежування на Донбасі.