Житель Донбасу намагався потрапити в "Азов", щоб передавати інформацію РФ, – йому оголосили про підозру

Агент Росії намагався пройти відбір до "Азову", його викрили
Фото: АЗОВ - Маріуполь / Telegram
Правоохоронці викрили мешканця Донбасу, який намагався пройти відбір у полк "Азов", щоб здавати ворогові позиції. Про це 16 вересня повідомив Офіс генерального прокурора в Telegram.

За даними слідства, мешканець Донбасу 2015 року приєднався до угруповань терористичної організації "ДНР". Він входив до складу підконтрольних РФ так званих 1-го і 2-го армійських корпусів і до 2018 року брав активну участь у бойових діях проти українських військ на сході країни.

Згодом бойовик виїхав до Росії, де його завербували російські спецслужби для проведення розвідувально-підривної діяльності. Для виконання завдання кураторів підозрюваний повернувся в Україну до початку повномасштабного вторгнення і намагався пройти відбір до "Азову".

Після входження до лав української армії він мав передавати спецслужбам РФ інформацію про місця дислокації та переміщення українських військ, а також кількість їх особового складу і техніки. Проте правоохоронці вчасно викрили й затримали агента.

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора громадянина України повідомлено про підозру в участі в терористичній організації. Наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Контекст:

Полк "Азов", створений на базі добровольчого формування 2014 року, відомий участю в антитерористичній операції та операції Об'єднаних сил (зокрема, 2014 року "Азов" звільнив Маріуполь від проросійських сепаратистів), а після повномасштабного вторгнення РФ прославився під час оборони Маріуполя.