"Дуже любить своє життя". Зеленський вважає, що Путін не готовий застосувати ядерну зброю проти України

Путін "боїться за своє життя", зазначив Зеленський (на фото)
Фото: president.gov.ua
Президент країни-агресора РФ Володимир Путін не готовий застосувати ядерну зброю проти України. Таку думку в інтерв'ю ВВС, опублікованому 21 червня, висловив президент України Володимир Зеленський.

20 червня президент США Джо Байден заявив, що вважає загрозу застосування Путіним тактичної ядерної зброї реальною.

Зеленський в інтерв'ю ВВС сказав, що Путін став небезпечним для України із 2014 року, коли окупував перші території в Донецькій та Луганській областях, а також АР Крим.

Водночас президент України зазначив, що "не думає, що він [Путін] готовий" використати ядерну зброю, оскільки "боїться за своє життя" – "він його дуже любить".

Водночас Зеленський додав, що "не може сказати напевно, особливо про людину, яка не має зв'язку з реальністю" і яка "у ХХІ столітті розв'язала повномасштабну війну проти свого сусіда".

Контекст:

21 вересня 2022 року Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальній цілісності Росії. Зеленський сказав, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю.

За місяць Путін заявив, що Росія "ніколи не говорила" про можливе застосування своєї ядерної зброї, а "лише натяками відповідала".

Погрози лунали і від експрезидента Росії, нинішнього заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва.

За інформацією The New York Times, високопоставлені російські військові обговорювали, коли і як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Таку інформацію поширили всередині уряду США в жовтні, повідомило видання 2 листопада. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, яка призначена для застосування на полях битв з метою придушення звичайних сил.

1 січня 2023 року в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький повідомляв, що українська розвідка постійно відслідковує переміщення всіх носіїв ядерної зброї в Росії.

Американська розвідка вважає малоймовірним застосування Росією ядерної зброї під час війни проти України, заявила 4 травня на засіданні комітету Сенату США зі збройних сил глава американської Національної розвідки Авріл Гейнс.