"Енергоатом" звільнив інженера, якого окупанти призначили "директором" ЗАЕС

Із ЗАЕС звільнили співробітника, якого підозрюють у колабораціонізмі
Фото: EPA
Президент державного підприємства "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін 1 грудня підписав наказ про звільнення заступника головного інженера Запорізької атомної електростанції Юрія Чернічука, який також виконував обов'язки головного інженера станції. Про це повідомляє пресслужба "Енергоатому" в Telegram.

"Таке рішення пов‘язане з наявністю підтвердженої інформації про колабораційну та зрадницьку діяльність Юрія Чернічука на користь окупантів", – ідеться в повідомленні.

Іншими наказами Петро Котін призначив Дмитра Вербицького виконувачем обов'язків генерального директора ЗАЕС та Ігоря Мурашова – головним інженером станції.

30 листопада російський "Росенергоатом" заявив про призначення новим "директором" окупованої Запорізької АЕС Юрія Чернічука. Також окупанти заявили, що керівні посади в управлінні ЗАЕС займають представники колишнього колективу, які уклали "контракт" з окупантами.

Контекст:

На початку березня найбільша атомна станція Європи – ЗАЕС – опинилася під окупацією російських військових і відтоді працює під їхнім контролем.

Із серпня окупанти регулярно обстрілювали ЗАЕС та Енергодар, у зв'язку з чим станцію кілька разів повністю від'єднували від енергомережі.

В "Енергоатомі" вважають, що Росія хоче перепід'єднати ЗАЕС до російської енергосистеми.

28 жовтня "Енергоатом" заявив, що на співпрацю з окупаційною владою, підписавши контракти з "Росатомом", погодилося приблизно 100 працівників ЗАЕС, які залишилися в Енергодарі. Більшість із тих, хто підписав "контракт" із російською компанією, погодилася під тиском загарбників.