Федоров назвав три технології, які допомагають ЗСУ протистояти російським окупантам

Федоров підкреслив, що зараз важливий момент, коли ЗСУ потрібно використовувати технологічні можливості
Фото: Міністерство цифрової трансформації України / Facebook

Супутниковий зв'язок Starlink, безпілотники й системи ситуативної обізнаності, зокрема Delta, суттєво допомагають Збройним силам України протистояти російським окупантам. Про це в опублікованому 13 лютого інтерв'ю "РБК-Україна" заявив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Росіяни також використовують БПЛА і власні системи ситуативної обізнаності, але Starlink все ж таки дають взагалі інші можливості для нас бути швидшими. І тут тепер на перше місце постає питання синхронізації власних сил", – зазначив Федоров.

За його словами, зараз важко уявити, як ЗСУ могли б будувати мережеву війну без Starlink. Безпілотники він назвав "очима" Збройних сил, які до того ж дають змогу вражати об'єкти ворога і його живу силу.

Система ситуативної обізнаності, як уточнив міністр, дає можливість у режимі реального часу наносити шари інформації на мапу, щоб ухвалювати ефективні управлінські рішення.

Федоров підкреслив, що зараз важливий момент, коли ЗСУ потрібно використовувати технологічні можливості, яких немає у противника. Водночас він вважає некоректним порівнювати й оцінювати, яка зі сторін конфлікту має технологічну перевагу.

"Зараз відбувається технологічна й організаційна війна. Хто швидше пристосовується до нових технологічних умов ведення війни, той, звичайно, перемагає на певній ділянці та стратегічно", – резюмував міністр.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим та частину Донецької й Луганської областей.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської і Харківської областей.

Найінтенсивніші бої точаться цієї зими на Донбасі.