Фейгін: Росія може не виконати рішення Міжнародного суду ООН

Фейгін: Україна вірно вчинила, що подала позов у Міжнародний суд, тому що так вона збільшує кількість своїх союзників
Фото: ЕРА

Російський адвокат Марк Фейгін заявив, що питання мирного вирішення спорів між державами в Міжнародному суді ООН у Гаазі ще не вирішували щодо наддержав.

Російський адвокат Марк Фейгін уважає, що Росія може не виконати рішення Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй (ООН) у Гаазі, оскільки воно забезпечується авторитетом ООН. Таку думку він висловив у ефірі телеканалу "112 Україна".

"Сила цих рішень забезпечується авторитетом скоріше ООН, який зараз відчуває відомі труднощі в політичному сенсі. Справа в тому, що Міжнародний суд ООН діє поряд з низкою інших таких самих інстанцій. Але до цього такі питання вирішували не щодо наддержав", – розповів Фейгін.

Він також зауважив, що Росія є постійним членом Ради Безпеки ООН, і Міжнародний суд у Гаазі також належить ООН, що зменшує шанси на виконання РФ рішень цього суду.

Фейгін усе-таки позитивно оцінив рішення України подавати позов проти РФ до Міжнародного суду.

"Україна вірно вчинила, що подала. Так вона збільшує кількість своїх союзників у розумінні міжнародного права, до якого вона апелює, з країн, які насамперед входять в ООН. Зрозуміло, що це абсолютна більшість країн у світі", – додав російський адвокат.

6 березня в Гаазі почалися попередні слухання за позовом України проти Росії, у якому зазначено порушення Москвою положень Конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Україна озвучила свою позицію першого дня слухань, 7 березня із заявою виступила російська сторона.

Представник РФ у Гаазі заявив, зокрема, що бойовики на Донбасі взяли зброю в шахтах. За його словами, це запаси радянських часів, які були на території України.

Позов був поданий 16 січня.

Київ вимагає засудити акти тероризму в Харкові і на Донбасі, зокрема збитий рейс MH17, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розмір яких у позові не зазначено. Крім цього, суду запропоновано притягнути до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму.

Інший блок претензій у позові стосується порушень прав кримських татар і українців з боку окупаційної влади Криму. Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи як захід забезпечення позову заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують ситуацію.

У Києві припускають, що розгляд позову триватиме п'ять–сім років.