Фермери в Харківській області зробили із трактора й ворожої БМП безпілотну машину для розмінування

Трактор зміцнили металом із російської піхотної машини й установили радіокерування
Фото: suspilne.media
Власник аграрного підприємства в селі Гракове Харківської області Олександр Кривцун переобладнав трактор, щоб працювати на потенційно замінованих полях. Матеріал про це 20 квітня опублікувало "Суспільне".

Гракове розташоване в Чугуївському районі. Це село українські військові звільнили у вересні 2022 року.

Кривцун у Граковому має 2 тис. га землі, частину якої він орендує в жителів села. До вересня землі його підприємства були під обстрілами, після деокупації лише з однієї ділянки сапери зібрали 260 мін. Скільки ще мін потрібно знешкодити на полі, невідомо.

"У саперів зараз завдання розмінувати лінії електропередач і газопроводи населенню. Вони не встигають, а ще й ми просимо допомоги. Тому вирішили щось зробити, щоб вийти в поле й самим розмінувати", – розповів Кривцун.

Трактор із боків укріпили металом із російської піхотної машини та дерев'яними брусами й установили радіоуправління. Зараз його використовують, щоб прибрати бур'яни в полі.

На тракторі встановлено автопілот – полем він їде без водія. Дистанційно керує трактором механізатор за допомогою пульта з екраном, ще один екран стоїть у кабіні трактора. Зв'язок здійснюють через антени, радіус дії – до двох кілометрів.

"Я сам не вірив, а мені сказали: ми зробимо. І зробили. З імпортної техніки поставили гідравлічні клапани, перепрошили програми", – розповів Кривцун. За його словами, обладнати радіоуправлінням трактор, якому понад 30 років, коштувало приблизно 1 млн грн.

У травні аграрій планує засіяти поля кукурудзою й соняшником.

Контекст:

За даними МВС, приблизно 30% території країни заміновано. Через це практично щодня гинуть і дістають поранення вибухотехніки й цивільні особи. Найзабрудненіші мінами – Харківська й Херсонська області, тому що ворог перебував там найдовше, зазначали у ДСНС.

Президент України Володимир Зеленський 13 березня заявив, що понад 170 тис. км&³2; території України залишаються небезпечними через міни і снаряди, які не розірвалися, суттєва частина цієї території земля аграріїв.

Багато фермерів однаково й далі працює, використовуючи металошукачі, виводячи трактори в поля на свій страх і ризик, зазначав репортер Стас Козлюк. "Кажуть, що вибору немає: ти або починаєш працювати і вибиратися з ями, або якщо твій бізнес простоїть ще рік – він остаточно помре", – розповів він.

За даними Міноборони України станом на 22 квітня, від початку повномасштабного вторгнення РФ від мін загинуло 124 українці, зокрема шестеро дітей.