Фотографи Ліберови про загибель Да Вінчі: Це сталося у нас на очах. Ти сказав нам залишитися в укритті. Багато вибухів. За хвилину крики: "Медика!"

Да Вінчі захищав Україну з 18 років
Фото: Дмитро Коцюбайло / Facebook
Фотографи Костянтин і Влада Ліберови стали свідками загибелі Героя України, командира 1-ї штурмової роти ДУК "Правий сектор" Дмитра Коцюбайла (позивний Да Вінчі). Про це вони написали на своїй сторінці у Facebook.

"Позавчора ти на моїх очах в'їхав на танку у ворожу посадку, а після цього повів за собою на штурм людей. І вони пішли, не роздумуючи, бо вірили своєму командирові. Наступного дня ти голими руками з однією баклажкою води тушив охоплений вогнем танк із повним боєкомплектом, у той час, коли всі боялися навіть наблизитись до нього", – ідеться в пості.

Автори підкреслили, що загиблий військовий був легендою, найкращою з найкращих.

"Це сталося у нас на очах. Обстріл. Ти сказав нам залишитися в укритті. Вибухи, багато вибухів. За хвилину крики: "Медика! Медика! Да Вінчі!" Ми до останнього вірили. Ми до останнього молилися. Ти був найсміливішим, найвідчайдушнішим з усіх, кого ми знали. Ти здавався безсмертним", – написали Ліберови.

Вони додали, що до кінця своїх днів пишатимуться тим, що знали Да Вінчі.

"Герої не вмирають", – завершують автори.

Контекст:

Да Вінчі народився в Івано-Франківській області 1995 року, він був на війні з 2014 року. У 21 рік став наймолодшим командиром 1-ї штурмової роти ДУК "Правий сектор". 2014 року Коцюбайло дістав тяжке поранення танковим снарядом у Пісках Донецької області. За три місяці після одужання й реабілітації він повернувся на фронт.

30 листопада 2021 року президент Володимир Зеленський надав Да Вінчі звання Героя України і 1 грудня вручив йому орден "Золота Зірка", в указі йшлося про те, що військовослужбовця нагородили за його особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України. Нагородження відбулося на урочистому засіданні Верховної Ради в День Незалежності України.

У серпні 2022-го Коцюбайло здобув первинне офіцерське звання – молодший лейтенант, писала "АрміяInform".

Після початку повномасштабного вторгнення РФ "Вовки да Вінчі" під керівництвом Коцюбайла захищали Україну на фронті, зокрема – восени минулого року звільняли Харківську область.

7 березня 2023 року Коцюбайло загинув у бою під Бахмутом, повідомив президент.

Пресслужба підрозділу наголосила у Facebook, що його командир все свідоме життя присвятив боротьбі. "Загинув зі зброєю в руках, загинув, першим ідучи в бій. Жив і загинув, як герой. Наш підрозділ зветься "Вовки да Вінчі" саме тому, що ми завжди йшли за ним у бій. Він був для нас найкращим командиром, побратимом, лідером і взірцевим націоналістом", – ідеться в повідомленні.