Франція передає Україні 100 потужних генераторів – МЗС

Генератори вже на шляху до України
Фото: France Diplomatie / Twitter
Франція відправляє 100 генераторів для допомоги населенню України, повідомила у Twitter 25 листопада міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

"Тоді як Росія хоче зробити зиму зброєю війни, Франція, щоб допомогти населенню України вистояти, відправляє в Україну 100 потужних генераторів", – написала вона.

За її словами, обладнання вже в дорозі.

Міністерка наголосила, що удари по об'єктах цивільної інфраструктури є воєнними злочинами.

Ідеться про генератори потужністю від 50 до 100 кВт, які передали в межах механізму цивільного захисту Європейського союзу, уточнили у МЗС Франції. Вони входять у постачання загалом понад 500 генераторів від кількох країн ЄС.

20 листопада прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в Україну щодня завозять приблизно 8,5 тис. генераторів.

За даними Міненерго України станом на 22 листопада, Франція надала енергетичному сектору України майже 73 тонн матеріалів та обладнання.

23 листопада Європарламент оголосив про початок кампанії #GeneratorsofHope ("Генератори надії"), яка передбачає масові постачання генераторів в Україну.

Контекст:

З початку жовтня російські окупанти атакують об'єкти інфраструктури по всій Україні. У країні почали вводити тимчасові вимкнення світла.

За даними уряду станом на 18 листопада, з початку повномасштабної війни понад 1 тис. ракет і дронів атакували українські підстанції, унаслідок ударів із ладу виведено майже половину української енергосистеми.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков 17 листопада визнав, що РФ завдає ударів по критичній інфраструктурі України, щоб схилити її до переговорів. "Так само ведуть себе терористи ІДІЛ: убивають невинних людей, щоб виконали їхні вимоги", – прокоментували слова Пєскова у МЗС України.

23 листопада Росія завдала чергової масованої атаки. В енергосистемі України відбувся блекаутЧотири українські АЕС від'єднали від мережі, проблеми з електро-, водо- й теплопостачанням фіксували по всій країні.