G7 домовилася посилювати санкції проти Росії

Лідери G7 провели саміт у Німеччині
Фото: g7germany.de
Лідери "Великої сімки" (G7) домовилися підтримувати та посилювати санкційний тиск на Росію за повномасштабну війну проти України. Про це йдеться в заяві саміту G7, опублікованій 27 червня.

"Ми залишаємося непохитними у своїй прихильності до наших безпрецедентних скоординованих санкцій у відповідь на агресивну війну Росії, наслідки якої посилюватимуться із часом. Ми налаштовані на підтримку та посилення міжнародного економічного й політичного тиску на режим президента [РФ Володимира] Путіна та його поплічників у Білорусі, позбавити Росію економічних засобів для продовження агресивної війни проти України і ми продовжуватимемо цілеспрямоване використання скоординованих санкцій доти, доки це буде необхідно, діючи в унісон на кожному етапі", – ідеться в заяві.

Країни G7 зобов'язалися найближчими днями й тижнями ввести низку нових економічних заходів проти Росії, зокрема йдеться про заборону на імпорт золота з РФ. Як заявили в уряді Німеччини, яка головує у "Групі семи", основну увагу рекомендовано приділити військовій промисловості та технологічному сектору РФ.

Контекст:

Саміт "Великої сімки" відбувається 2628 червня в замку Ельмау в Німецьких Альпах, у ньому беруть участь лідери США, Канади, Німеччини, Франції, Великобританії, Італії та Японії, а також керівники Єврокомісії та Євроради. Головні теми обговорення наслідки повномасштабного вторгнення Росії в Україну, енергетична безпека та питання зміни клімату.

27 червня лідери G7 випустили комюніке про підтримку України перед війною. Вони запевнили, що країни "Групи семи" надаватимуть фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну допомогу та підтримуватимуть Україну стільки, скільки потрібно. Згідно із заявою, до кінця року Україна одержить від країн G7 $29,5 млрд бюджетної допомоги, щоб перекрити дефіцит бюджету.

Крім того, лідери G7 заявили, що підтримують зусилля України щодо припинення війни. Країна має ухвалювати рішення про мирне врегулювання без зовнішнього тиску, наголосили вони.