Генштаб ЗСУ оголосив про формування перших у світі ударних рот безпілотників

Уже дібрали найпрофесійніших військових, які очолять ударні роти
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
В Україні вже формують перші у світі ударні роти безпілотників. Про це повідомив 27 січня Генеральний штаб ЗСУ.

Рішення про створення таких рот ухвалив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

У межах проєкту "Армія дронів" Мінцифри спільно з Міноборони, Генштабом ЗСУ та Держспецзв'язку створили координаційний штаб для повноцінної реалізації проєкту.

"Це необхідно, щоб втілити низку ключових реформ і масштабувати виробництво БПЛА, аби забезпечити ними сили оборони України", – ідеться у повідомленні.

У Генштабі наголосили, що вже дібрали найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти. Кожній із них нададуть дрони та боєприпаси, Starlink й інше необхідне обладнання, щоб перемагати ворога.

Головним партнером із навчання ударних рот стане військова школа "Боривітер".

Контекст:

Фандрайзингова платформа United24 разом із Генеральним штабом ЗСУ та Мінцифри на початку липня 2022 року заявили про спільний проєкт "Армія дронів". Програма передбачає системну закупівлю дронів, їхній ремонт і курс навчання пілотів.

Як заявляв міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, він сподівається, що проєкт зможе зібрати стільки коштів, щоб забезпечити дронами військових по всій лінії фронту.

"Укроборонпром" спільно з Генштабом ЗСУ у серпні відкрив програму розвитку безпілотних систем. Вона передбачає співпрацю з приватними проєктувальниками дронів для швидкого і безпечного виробництва безпілотників на їхніх потужностях.

17 жовтня "Укроборонпром" опублікував у Facebook фрагмент фото нового українського БПЛА. "Дальність – 1 тис. км, вага бойової частини – 75 кг. Завершуємо розробку", – написали у концерні. 4 грудня "Укроборонпром" повідомив, що переходить до фінальної стадії випробувань розробленого ударного безпілотника.

Міністр оборони України Олексій Резніков 8 грудня повідомив, що за місяць Міноборони узяло на озброєння сім видів українських дронів.