Глава МЗС Чехії заявив, що хоче особисто оцінити ситуацію на Донбасі та наслідки блокади Азова

Петржичек: Із нетерпінням чекаю відвідування міста і порту Маріуполь та лінії зіткнення

Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржичек поїде на схід України разом із главою українського зовнішньополітичного відомства Павлом Клімкіним 29 січня.

27 січня міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржичек сказав у коментарі "Укрінформу", що хоче особисто оцінити ситуацію на сході України.

"Я з нетерпінням чекаю відвідування міста і порту Маріуполь та лінії зіткнення. Мій намір полягає в тому, щоб отримати безпосереднє уявлення про життя населення у Східній Україні, а також про наслідки фактичної блокади Азовського моря і порту Маріуполь", – сказав він.

На схід України Петржичек вирушить разом з українським колегою Павлом Клімкіним 29 січня.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У квітні 2018 року російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. Загалом РФ затримала сотні іноземних суден, які прямували в українські порти. Крім того, Росія збільшила чисельність своїх надводних сил в Азовському морі.

Європейський парламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, в якій висловив стурбованість порушенням Росією міжнародного права в Азовському морі. У документі засуджено надмірну активність РФ щодо перевірки комерційних суден в акваторії Азова – як українських, так і третіх країн, зокрема тих, які йдуть під прапорами держав ЄС.

Ситуація ускладнилася після того, як 25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви.

Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.

Наприкінці листопада Росія обмежувала рух через Керченську протоку, у зв'язку з чим українські порти Маріуполь і Бердянськ було фактично заблоковано для заходу і виходу суден.

Державне підприємство "Бердянський морський торговельний порт" повідомило, що через блокаду Росією торговельних суден у Керченській протоці у 2018 році порт зазнав збитків на $4 млн.