Глава МЗС Франції впевнений, що РФ тільки вдавала, що веде переговори з Україною

Ле Дріан заявив, що не можна вести переговори "з пістолетом біля скроні"
Фото: EPA
Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан упевнений, що РФ тільки вдавала, ніби вела переговори з Україною. Про це він сказав у інтер'єрі Le Parisien, опублікованому 16 березня.

Він наголосив на важливості припинення вогню і заявив, що "тільки на підставі цього" можна говорити, не можна вести переговори "з пістолетом біля скроні".

Також Ле Дріан заявив, що в разі застосування проти України будь-якої хімічної чи бактеріологічної зброї відповідальність буде покладено на Росію. Він додав, що за застосування такої зброї РФ зазнала б додаткових санкцій.

Контекст:

Від кінця лютого Україна та Росія проводять переговори про закінчення війни. Уже відбулися три очні раунди, зараз зустрічі делегацій проводять у відеоформаті. Черговий раунд було заплановано на 16 березня. "Дуже важкий і в'язкий переговорний процес. Наявні принципові суперечності. Але простір для компромісу точно є", – заявив Подоляк.

Сторони публічно не коментують подробиць переговорів. За словами радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича, це вимога низки конвенцій, зокрема Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

16 березня президент України Володимир Зеленський озвучив пріоритети української делегації на переговорах із Росією щодо закінчення війни: "завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності, реальні гарантії для нашої країни, реальний захист нашої країни".