Глава МЗС Польщі: Українська кров проливається по-справжньому. Це ціна коливань щодо постачання танків Leopard

Рау: Нам потрібні дії, просто зараз
Фото: EPA
Ціною коливань західних країн стосовно постачання Україні танків Leopard є кров українців. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау у Twitter 20 січня.

"Озброєння України для відбиття російської агресії – це не якась вправа щодо ухвалення рішень. Українська кров проливається по-справжньому. Це ціна коливань щодо постачання Leopard. Нам потрібні дії, просто зараз", – заявив міністр.

Контекст:

Дискусії щодо надання Україні німецьких танків Leopard тривають протягом останніх місяців. Канцлер ФРН Олаф Шольц спочатку відмовлявся від такого кроку, але 9 січня сказав, що Німеччина дасть Україні важкі танки, якщо це зроблять "друзі й союзники".

11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна отримає німецькі танки Leopard від коаліції союзників, одним із учасників якої є Польща. Дуда сказав, що Польща передасть Україні роту Leopard.

За інформацією українського МЗС станом на 13 січня, танки Leopard Україні готові передати п'ять країн. Однак для цього потрібна згода Німеччини. Поки що Берлін про таке рішення не оголошував.

19 січня, напередодні засідання союзників України у форматі "Рамштайн", глава МЗС України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков у спільній заяві закликали партнерів надати Україні танки Leopard. У день роботи "Рамштайну" до його учасників звернувся президент України Володимир Зеленський. Він закликав прискорити надання військової допомоги Україні і розширити її. Зеленський сказав, що Україні потрібні танки, а також винищувачі F-16 та далекобійні ракети.

За підсумками засідання глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що рішення про те, надавати Україні німецькі танки чи ні, ще не ухвалено. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус сказав, що серед партнерів "немає єдиної думки" стосовно цього. Він повідомив, що поки доручив перевірити запаси танків у Німеччині.