Ігнат пояснив, чим Україні важливі винищувачі F-16: Інші літаки доведеться дуже довго чекати

Ігнат розповів, які літаки потрібні Україні
Скріншот: Телеканал Рада / YouTube
Україна хоче отримати саме літаки F-16, щоб швидко й ефективно протистояти росіянам у небі. На інші придатні літаки доведеться чекати надто довго, сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Дуже багато розмов про різні літаки – і Typhoon, і Mirage 2000. Але треба дивитися, якого покоління ці літаки. Нам потрібно завоювати перевагу в небі. Щоб наша авіатехніка принаймні не поступалася російській. Зараз у них перевага і у кількості, і у технологіях", – сказав він.

Ігнат розповів, що на початку війни українські льотчики "витворяли чудеса" – вони йшли в лоб в атаку і заганяли супротивника під дію української ППО, тому вона зазнала великих втрат.

"Нам потрібен не тип літака, а покоління 4+, мати весь спектр озброєння, який використовують в НАТО, – ракети "повітря – повітря", "повітря – земля", крилаті ракети, протикорабельні засоби, керовані бомби і так далі, там дуже широкий спектр, – і потужні радари", – пояснив він.

Ігнат зазначив, що F-16 – найпоширеніший літак. Їх 4,5 тис., вони є у 25 країн. Тому це найімовірніший кандидат на надання Україні. Будь-які інші літаки, про які йшлося, доведеться чекати дуже довго, тоді як Україні потрібна авіація якнайшвидше, сказав речник ПС ЗСУ.

Контекст:

Україна закликає партнерів передати їй багатоцільові винищувачі. Серед моделей, що підходять ЗСУ, переважно називають F-16.

Польща та Словаччина погодилися надати Україні винищувачі МіГ-29 радянського зразка. 17 березня уряд Словаччини схвалив постачання Україні 13 бойових літаків МіГ-29, 23 березня міністр оборони Ярослав Надь повідомив, що чотири з них уже передали в Україну. 3 квітня стало відомо, що перші літаки Україні передала і Польща.

Передавання польських і словацьких МіГ-29 дещо посилить можливості винищувальної авіації Повітряних сил ЗСУ у виконанні поточних бойових завдань, але в жодному разі не вирішить питання контрнаступу та перемоги України, зазначив Ігнат. Він додав, що у складі Повітряних сил є п'ять винищувальних бригад, троє з них мають на озброєнні МіГ-29.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, Україна не чекатиме для контрнаступу постачання бойових літаків. "Я вважаю, що отримання бойових літаків й опція найближчого контрнаступу будуть розділені в часі", – сказав він 29 березня.