Горбулін: Вихід російських офіцерів зі СЦКК порушить сформовані системи, які хоч якось допомагали контролювати ситуацію на лінії розмежування

Горбулін: Я б не поспішав робити висновки
Фото: Національний інститут стратегічних досліджень / Facebook

Відкликання російських офіцерів зі Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі призведе до дисбалансу роботи цієї структури, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

Відкликання російських офіцерів зі Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК) може бути складовою частиною "триходівки" президента РФ Володимира Путіна, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

"Це призведе до дисбалансу роботи СЦКК. Це також можна розглядати як причину загострення конфлікту на Донбасі. Якоюсь мірою це вже відбувається. Проте я б не поспішав робити висновки. Путін іноді вдається до так званих трьохходівок, але не більше того. Тому треба трохи почекати. Думаю, вихід російських офіцерів зі СЦКК порушить сформовані системи, які хоч якось допомагали контролювати ситуацію на лінії розмежування", – підкреслив Горбулін.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Спільний центр з контролю і координації було створено у вересні 2014 року, до його складу входять українські та російські військові. СЦКК повинен здійснювати моніторинг та координацію практичної реалізації положень Мінського договору, зокрема щодо припинення вогню та організації буферної зони.

У МЗС РФ заявили, що 19 грудня Росія відкликає своїх офіцерів зі СЦКК. У відомстві зазначили, що новий порядок в'їзду в Україну російських громадян, який набуває чинності з 1 січня 2018 року і згідно з яким вони повинні будуть завчасно повідомляти про поїздку, "неприйнятний" для російських офіцерів, що входять до складу Спільного центру.

В українському МЗС розцінили таке рішення Росії як чергову провокацію і прагнення зняти із себе будь-яку відповідальність за наслідки збройної агресії проти України.

За даними "РИА Новости", російські офіцери зі Спільного центру з контролю і координації покинули Донбас.

Як повідомило російське видання "Известия", спостерігачі від РФ продовжать підтримувати зв'язок із СЦКК у режимі телефонних конференцій.

Зі свого боку українські військові зі СЦКК покинули територію, підконтрольну бойовикам.