Гройсман закликав США, Великобританію та інші країни взяти на себе обслуговування держборгу України

Гройсман наголосив, що виплати України за держборгом цього року перевищують 500 млрд грн
Фото: Volodymyr Groysman / Facebook
Прем'єр-міністр України (2016–2019), лідер політичної партії "Українська стратегія" Володимир Гройсман закликав міжнародних партнерів України взяти на себе – на час і в умовах війни – обслуговування українського державного боргу. Про це Гройсман сказав в ефірі телемарафону, відео опубліковано в його Facebook.

За словами політика, сьогодні перед Україною стоять три найважливіші завдання: забезпечити Збройні сили всім необхідним, підтримати переселенців, зокрема щодо їхнього розміщення та роботи, а також організувати, наскільки можливо, нормальне функціонування державних інституцій.

"Перед нами безпрецедентні виклики... Одне з ключових завдань – це державний борг. Цього року ми маємо виплатити понад 570 млрд грн. Це непосильна ноша в умовах війни, яку веде Україна. Тому було б добре, якби ми звернулися до наших міжнародних партнерів, насамперед до США, Великбританії, з пропозицією, щоб обслуговування держборгу України вони взяли на себе. Це вивільнило б ресурс, який можна було б направити на забезпечення ЗСУ та підтримку доходів громадян", – сказав Гройсман.

На його переконання, ця допомога була б посильною та прозорою, оскільки йдеться про оплату саме обслуговування – відсотків за боргами. Політик наголосив, що Україні це дало б додаткову стабільність і реальний ресурс для армії та економіки.

"Нам треба забезпечити функціонування тилу, розширити наші сухопутні можливості, домогтися запровадження промислового безвізу для європейських ринків. Наступний елемент – переміщення підприємств. Ідеться про фізичне переміщення підприємств і переміщення працівників цих підприємств. Має бути дві окремі державні програми", – сказав Гройсман.

Як зазначив політик, фінансові ресурси на такі масштабні цілі можна знаходити або через вивільнення "боргових" виплат, або з фондів підтримки України.

"І це справедливі питання, які ставлять і президент, і уряд, і суспільство", – додав лідер "Української стратегії".

Контекст:

Держборг України за підсумками 2021 року вперше із 2013 року знизився до рівня нижче за 50% ВВП. Про це 1 грудня минулого року під час послання у Верховній Раді заявив президент Володимир Зеленський.

За даними Мінфіну, 2021 року сукупний державний і гарантований державою борг України становив 2,671 трлн грн ($97,95 млрд). За минулий рік борг зріс на 119,95 млрд грн ($7,7 млрд).

Україна, навіть попри війну з РФ, здатна погашати свої зовнішні борги, заявив наприкінці березня 2022 року міністр фінансів України Сергій Марченко. За його словами, графік виплат цього року нескладний. Він наголосив, що оскільки Україна й далі потребує залучення коштів, для Києва надзвичайно важливим є своєчасне обслуговування наявних боргів – воно демонструє, що країна залишається надійним партнером за будь-яких умов.