ГУР МО: Втрати росіян під Бахмутом справді колосальні

Юсов розповів, що відбувається в районі Бахмута
Фото: gur.gov.ua
Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов підтвердив слова президента США Джо Байдена про те, що Росія втратила в Бахмуті Донецької області понад 100 тис. осіб. Про це він сказав 22 травня в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Тут жодних розбіжностей немає. Є питання в різниці методології. Є один підхід, коли подаються загальні втрати разом з убитими та пораненими. Або окремо ліквідовані й окремо поранені. Так само питання, за який період це подається. Загалом відбувається постійний обмін інформацією з нашими партнерами. Втрати росіян під Бахмутом справді колосальні, вони абсолютно не відповідають ні поставленим цілям, ні отриманим результатам", – сказав Юсов.

За словами представника ГУР, величезні втрати російських військових вже очевидні для всього світу, зокрема росіян, "навіть зазомбованих".

Тим часом росіяни готують резерви, причому кількісно вони можуть бути значними, але якість їхньої підготовки не відповідає стандартам навіть російської армії, сказав Юсов.

"З чим тільки можна "привітати" росіян – це зі знищенням більшої частини міста. Це те, на що дивиться весь світ. Це місто, яке до повномасштабного вторгнення РФ розвивалося і процвітало, а сьогодні практично знищене", – додав він.

За словами Юсова, це черговий прояв воєнних злочинів росіян і їхньої спроби геноциду українців.

21 травня Байден заявив, що країна-агресор РФ втратила в боях за Бахмут понад 100 тис. окупантів. "Не має значення, окупований він чи ні там однаково не лишилося багато будівель. Це дуже зруйноване місто. Але їм [силам оборони України] вдалося скувати дуже багато російських військ, включно із групою "Вагнер", сказав Байден.

Контекст:

Інтенсивні бої в районі Бахмута почалися в липні 2022 року і тривають досі.

10 травня колишній командир полку Нацгвардії "Азов" Андрій Білецький повідомив, що під Бахмутом сили оборони України пішли в наступ і звільнили від російських окупантів частину території. 14 травня в Міністерстві оборони України підтвердили, що сили оборони України й далі просуваються вперед на бахмутському напрямку.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 17 травня повідомила, що сили оборони України впродовж останніх днів звільнили майже 20 км&³2; у передмісті Бахмута. 19 травня вона зазначила, що ворог збільшив присутність військ на бахмутському напрямку на кілька тисяч людей і намагається використати перевагу у важкій артилерії та кількості снарядів.

За даними міністра оборони України Олексія Резнікова станом на 19 травня, російська армія втрачає під Бахмутом убитими й пораненими "по батальйону на день" і вже втратила 70 тис. солдатів.

Росія не захопила Бахмута, але його повністю зруйновано – там немає вцілілих будівель, "лише земля і багато мертвих росіян", наголосив 21 травня президент України Володимир Зеленський.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив 21 травня, що в самому Бахмуті українські війська контролюють "незначну частину", але просуваються флангами, щоб узяти місто в тактичне оточення.