Генсек НАТО розповів, на скільки метрів на день просуваються сили оборони України

Українська армія прорвала лінію оборони РФ, вважає Столтенберг
Фото: ЕРА

Контрнаступ сил оборони України на окупованих Росією територіях набирає обертів. Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив 7 вересня під час виступу в Європейському парламенті, який транслювали в YouTube.

За його словами, незважаючи на запеклі бої, українські захисники поступово відвойовують позиції, і розпочатий улітку контрнаступ "приносить плоди".

"Це важкі бої, важкі бої, але вони змогли прорвати оборонні лінії російських військ і просуваються вперед", – сказав Столтенберг.

Він зазначив, що ніхто в Альянсі не очікував, що деокупація українських територій буде легкою.

"Навряд чи колись в історії ми бачили на полі бою більше мін, ніж сьогодні в Україні. Тому було очевидно, що це буде надзвичайно складно. Але українці збираються звільнити свою землю, і вони роблять успіхи. Можливо, не так сильно, як ми сподівалися, але вони поступово відвойовують позиції, приблизно по 100 м на день", – сказав він, додавши, що "будуть і погані дні, і гарні", але НАТО має бути з Україною не лише в гарні, а й у погані часи.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.