Генштаб ЗСУ підтвердив взяття Андріївки, також є частковий успіх у районі Кліщіївки

Сили оборони відвойовують українські землі, завдають окупантам значних втрат у живій силі й техніці
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Українські військові й далі обороняються на сході та півдні України, наступають на мелітопольському і бахмутському напрямках, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах. Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 15 вересня.

Минулої доби сталося 25 бойових зіткнень.

У зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання "Хортиця" на бахмутському напрямку окупанти не полишають спроб прорвати оборону Збройних сил України в районі Богданівки.

"У свою чергу сили оборони в ході наступальних дій мали частковий успіх у районі Кліщіївки. У ході штурмових дій оволоділи Андріївкою Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі й техніці, закріплюються на досягнутих рубежах", – ідеться у зведенні.

У зоні відповідальності угруповання "Таврія" на авдіївському і мар'їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Ласточкиного та Авдіївки Донецької області. Там минулої доби ворог зробив приблизно 10 невдалих спроб витіснити українські підрозділи з позицій. Ворог також атакував у районі Мар'їнки, але всі атаки обернулися для окупантів значними втратами як у живій силі, так і в техніці, зазначили в Генштабі.

На шахтарському напрямку українські воїни утримують ініціативу, тиснуть на ворога, проводять штурмові дії.

На мелітопольському напрямку сили оборони продовжують наступальну операцію, у районі Вербового Запорізької області завдають окупаційним військам значних втрат у живій силі й техніці.

У зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на херсонському напрямку сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади забезпечення і завдавати успішного ураження по тилах противника.

"На сіверському і слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах із метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень уздовж державного кордону в Бєлгородській області", – зазначили в Генштабі.

У зведенні додали, що за добу ворог завдав двох ракетних і 59 авіаційних ударів, здійснив 56 обстрілів із реактивних систем залпового вогню як по позиціях українських військ, так і цивільних об'єктах. Також учора окупанти атакували Україну 22 дронами-камікадзе типу Shahed-136/131, із яких 17 знищили сили ППО. Окупанти завдали авіаударів по 15 населених пунктах, під артилерійським вогнем опинилося приблизно 100 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Унаслідок російських терористичних атак є загиблі й поранені серед мирних жителів. Зруйновано або пошкоджено припортову інфраструктуру, приватні житлові будинки та інші цивільні об'єкти.

13 вересня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила про взяття Андріївки, але потім відредагувала пост, указавши, що в Андріївці "ситуація дуже складна і мінлива". Виправлення заступниця міністра оборони внесла після того, як українська 3-тя окрема штурмова бригада повідомила в Telegram (акаунта не верифіковано), що "заява про взяття Андріївки є хибною і передчасною". Вона пояснила те, що сталося, "комунікаційним збоєм між декількома джерелами інформації".

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного і південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

13 вересня Генеральний штаб Збройних сил України повідомляв, що українські військові досягли часткового успіху внаслідок наступальної операції на бахмутському і мелітопольському напрямках.