Херсонський колаборант Сальдо не був у комі, це прикриття. Він крав і його усунули – росЗМІ

Сальдо крав і втратив довіру росіян, які призначали його, стверджують росЗМІ
Фото: Владимир Сальдо / Facebook

Призначений російською окупаційною владою "губернатор" Херсонської області Володимир Сальдо не повернеться до "керівництва" регіоном – вирішили, що він є "профнепридатним" через крадіжку. Про це з посиланням на співрозмовника в російській владі, ознайомленого із ситуацією, повідомив 13 вересня Telegram-канал "Можем объяснить" (проєкт російського опозиціонера, бізнесмена Михайла Ходорковського, що раніше мав назву "Открытые медиа. Эксклюзивы").

"Сальдо не був у комі, це прикриття. Він крав, після чого його фактично усунули з посади "голови адміністрації" Херсонської області", – повідомило джерело.

За його словами, офіційно обвинувачення Сальдо оголосити не можуть, оскільки гроші в тимчасово окупований Херсон надходять із Москви готівкою.

Джерело додало, що "наступницею" Сальдо розглядають Катерину Губарєву, яку окупанти призначили "заступницею голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області".

12 вересня Сальдо вперше після новин про свою госпіталізацію (5 серпня) записав відео, у якому повідомив, що "був під опікою дуже серйозних лікарів", але й далі вирішує робочі питання, зокрема – працює над "бюджетом" Херсонської області.

Губарєву 7 вересня СБУ повідомила про підозру в колабораціоністській діяльності, якою вона почала займатися ще 2014-го року, співпрацюючи з "ДНР", і продовжила після переїзду до Херсона. "Заступниці" Сальдо загрожує до 10 років позбавлення волі.

Контекст:

У березні 2022 року колишній мер Херсона Сальдо серед інших херсонських колаборантів увійшов до так званого "Комітету порятунку "За мир і порядок". Про те, що російські окупанти призначили Сальдо "головою Херсонської військово-цивільної адміністрації", 26 квітня повідомив законний голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута.

29 квітня у зв'язку з участю Сальдо в роботі "комітету порятунку" та його призначенням "губернатором" Офіс генпрокурора заочно повідомив його про підозру в держзраді. Із березня діяльність Блоку Володимира Сальдо в Україні припинено за рішенням РНБО – політичну силу визнали проросійською.

3 червня Сальдо занесли до санкційного списку Євросоюзу в межах шостого пакету санкцій.

7 червня Лагута заявив, що Кремль поставив Сальдо та його "заступнику" Кирилові Стремоусову завдання до осені підготувати "референдум" про включення Херсонської області до складу РФ.

Сальдо 4 липня оголосив про створення в регіоні "уряду". "Очолив" незаконний уряд Херсонської області колишній перший заступник голови уряду Калінінградської області Сергій Єлісєєв.

8 липня Центр національного спротиву України повідомив, що Сальдо фактично позбавили влади в Херсонській області після призначення Єлісєєва "главою уряду".

На початку серпня Сальдо госпіталізували. Він перебував в одній із лікарень окупованого Росією Криму, його було під'єднано до апарата штучної вентиляції легень. Згодом, за даними росЗМІ, його вивезли до Москви, до інституту швидкої допомоги імені Скліфософського. Російські ЗМІ також писали, що колаборанта могли отруїти. Останніми тижнями про його стан не повідомляли.