Human Rights Watch заявила про катування жінок в ОРДЛО

У Human Rights Watch підкреслили, що всіх затриманих мають негайно звільнити
Фото: pixabay.com
Проросійські бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей застосовують тортури щодо людей, які перебувають під вартою. Про це заявили 5 липня у міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch.

Правозахисникам надійшла інформація про кількох жінок, яких утримують бойовиками "ДНР" за "вочевидь сфабрикованими обвинуваченнями у шпигунстві" й у яких серйозні проблеми зі здоров'ям.

"Одна жінка була вагітною, коли її затримали у травні 2021 року, дві інші мали серйозні захворювання, щодо яких їм не надавали лікування, а четверту катували, її тримали без зв'язку із зовнішнім світом", – зазначили в організації.

У Human Rights Watch підкреслили, що всіх затриманих мають негайно звільнити.

"Тортури й інші види жорстокого поводження з боку збройних груп полягають у їхньому жорстокому поводженні із жінками, яких тримають під вартою. Наскільки нам відомо, багато затриманих утримують без зв'язку із зовнішнім світом, у жахливих умовах і без доступу до справедливого судового процесу чи належної медичної допомоги", – сказала старша дослідниця Human Rights Watch у Європі і Центральній Азії Юлія Горбунова.

За даними правозахисників, ідеться про вагітну Оксану Паршину, яку утримують із 14 травня цього року, Наталію Стаценко, яку тримають у полоні з липня 2019-го, Олену Зайцеву, заарештовану в березні 2019 року, і Ольгу Мозолевську, яка провела чотири роки без зв'язку із зовнішнім світом. Жодній із цих жінок не надали належної медичної допомоги під час утримання.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

У місцях позбавлення волі на території тимчасово окупованих Донецької й Луганської областей бойовики утримують 405 громадян України. Про це 28 червня заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.