Імовірність значної ескалації із боку РФ – низька. Поблизу кордону України зосереджено 115 тис. російських військових – Резніков

Україна стежить за військовими навчаннями РФ і Білорусі "Союзна рішучість – 2022", зазначили в Міноборони
Скріншот: Минобороны России / Facebook
Міноборони України не фіксує формування ударних груп військ РФ поблизу кордону України. Про це на брифінгу 3 лютого, який транслювали в YouTube "Військового телебачення України", заявив міністр оборони Олексій Резніков.

"Сьогодні вздовж кордонів із Росією та Білоруссю ми не спостерігаємо формування якихось ударних угруповань. Імовірність значної ескалації станом на сьогодні розглядається як низька", – сказав глава Міноборони.

За словами Резнікова, поблизу кордонів України зараз зосереджено 115 тис. російських військових наземного компонента. Вони розташовані в Білорусі, Росії, а також на тимчасово окупованих територіях у Криму та ОРДЛО.

"Відбувається перекидання підрозділів на полігони у Криму, Воронезькій області та інших місцях", – наголосив він.

Резніков додав, що шість російських десантних кораблів продовжують перехід через Середземне море до Сирії. Водночас він не відкинув їх імовірного перекидання в Чорне море надалі.

Глава Міноборони розповів, що Україна також стежить за військовими навчаннями РФ і Білорусі "Союзна рішучість – 2022", перший етап яких стартував 2 лютого.

Прогнозують, що у тренуваннях у Білорусі візьме участь кілька тисяч військовослужбовців, зокрема зі Східного та Центрального військових округів РФ.

Резніков підкреслив, що українські силовики готові і спостерігають за ситуацією в усіх п'яти областях, що межують із Білоруссю.

"Ми точно не плануємо жодних провокацій по відношенню до Білорусі. І не очікуємо жодних провокацій із боку Білорусі... Ми маємо надію... що російські війська після закінчення навчань вийдуть із території Білорусі", – резюмував міністр оборони України.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною.

У Білому домі заявили 18 січня 2022 року, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі.

США, як повідомила заступниця держсекретаря США Венді Шерман, вбачають усі ознаки того, що президент РФ Володимир Путін має намір застосувати військову силу проти України "зараз або, можливо, у середині лютого". Проте невідомо, чи ухвалив він остаточне рішення, зазначила вона.

Президент України Володимир Зеленський 28 січня заявив, що ситуація на кордоні не напруженіша, ніж на початку 2021 року, а заяви західних лідерів про швидку війну шкодять українській економіці.

Після цього в Білому домі заявили, що більше не називатимуть імовірне вторгнення Росії в Україну "неминучим".