Ірина Геращенко: Хай би Слідчий комітет Росії завів справу проти своїх дипломатів і чиновників за бездіяльність

Українські правоохоронці порушили кримінальну справу за фактом смерті засудженого громадянина РФ Валерія Іванова, зазначила Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Україна 13 разів зверталася до РФ із пропозиціями обміняти засуджених в Україні росіян на утримуваних Кремлем українців, російська сторона досі не дала відповіді, підкреслила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Слідчий комітет Росії має відкрити справи проти своїх дипломатів та чиновників за бездіяльність. Про це 1 лютого у Facebоok написала перший віце-спікер Верховної Ради, уповноважений президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, коментуючи відкриття Слідчим комітетом РФ кримінальної справи про смерть засудженого в Україні росіянина Валерія Іванова.

За її словами, українські слідчі органи також порушили кримінальну справу за фактом смерті засудженого в колонії.

"За моєю інформацією, зараз проходять усі відповідні експертизи, і звичайно, українські правоохоронні органи мають дати об'єктивну інформацію обставин смерті засудженого злочинця", – написала Геращенко.

Також вона зазначила, що громадянина РФ Іванова неодноразово відвідувала місія Міжнародного комітету Червоного Хреста, і ніколи російський консул.

Окрім того, Україна 13 разів пропонувала російським високопосадовцям обміняти 25 засуджених в Україні росіян на українських політв'язнів, проте жодного разу не одержала відповіді.

"Так само, як і не отримали відповіді на подібні звернення омбудсмена Людмили Денісової, яка передала російській омбудсмену Москальковій листи-прохання від "ихтамнетов" на Путіна з проханням їх забрати. Як немає відповіді на офіційні ноти МЗС до РФ", підкреслила Геращенко.

Про смерть у колонії у Львівській області 45-річного громадянина РФ Валерія Іванова стало відомо 17 грудня. Дрогобицька місцева прокуратура поінформувала, що Іванов помер 9 грудня. Він упав і вдарився потилицею об сміттєвий бак, коли хотів замінити перегорілу лампочку.

Слідчий комітет Росії висловив припущення, що смерть Іванова “має кримінальний характер і настала внаслідок протиправних дій невстановлених осіб на території України“. За фактом загибелі росіянина СКР 1 лютого порушив кримінальну справу.