Ірина Геращенко заявила, що вимога бойовиків додати до списку людей, які не хочуть повертатися на Донбас, зриває процес обміну

Геращенко: Українська сторона запропонувала провести конференцію у скайп 20 грудня, щоб остаточно узгодити деталі щодо обміну
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Російська сторона наполягає на включенні до списку на обмін 306 осіб, навіть тих, хто не бажає повертатися на Донбас, і заявляє, що інакше обміну не буде. Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що бойовики наполягають на включенні до списку на обмін осіб, які відмовляються повертатися на окуповані території. Про це вона написала у Facebook.

"Сьогодні відбулася skype-конференція гуманітарної підгрупи по звільненню заручників і утримуваних осіб, в якій з української сторони також взяли участь омбудсмен Валерія Лутковська і представники СБУ. Україна підтвердила готовність до звільнення до новорічних та різдвяних свят, ми налаштовані зробити все якнайшвидше і навіть раніше. Сподіваюся, ми виходимо на фінішну пряму", – написала Геращенко.

За її словами, "від представників ОРДЛО в останні дні, 14–15 грудня, мінська група отримала ще додаткові списки з вимогою обов'язково включити цих людей до списків на звільнення, і це, по суті, вносить серйозну сум'ятицю у визначення дати обміну".

"І, по суті, веде до зриву процесу. На жаль, попри визначені заздалегідь принципові питання порядку денного, ми сьогодні так і не отримали відповіді на питання верифікації людей, які категорично відмовляються бути переміщеними на окуповані території і заявили про це тільки зараз. А ОРДЛО, по суті, наполягає на тому, щоб українська сторона тягнула на лінію дотику вільних людей. РФ також заявила, що якщо ми не залучимо всіх 306 чоловік на лінію зіткнення: і вже звільнених, і тих, хто не бажає переміщатися в "русский мир", від кого є відповідні заяви і чиї адвокати звернулися до нас із вимогою не порушувати права людини – звільнення не буде", – сказала Геращенко.

Вона додала, що 18 грудня Україна не мала відповіді на ці основні питання.

"Очікуємо, у першу чергу від ОБСЄ, отримати чіткі і однозначні відповіді та позицію щодо неможливості примусу до осіб, які вже є на волі. Усе це прискорить визначення остаточної дати звільнення", – повідомила представник України в гуманітарній підгрупі.

Геращенко також заявила, що українська сторона запропонувала провести конференцію у skype 20 грудня, щоб "узгодити остаточні деталі".

У квітні Геращенко повідомила про початок верифікації розшукуваних бойовиками осіб, яких можна помилувати заради звільнення українських заручників. Перевірці підлягали заяви, що затримані і засуджені відмовляються від обміну і не хочуть повертатися на територію Донецької і Луганської областей, які не підконтрольні Києву.

У травні українська сторона в мінській групі повідомила "про кількасот осіб, які не бажають переходити на територію ОРДЛО". Бойовики заявили, що не довіряють цій інформації.

16 листопада ватажки "ЛНР" і "ДНР" після телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним доручили підготувати обмін затриманими з Україною.

Переговірник від України Віктор Медведчук казав, що обмін затриманих бойовиків на українських заручників із "ЛНР" і "ДНР" пройде за два етапи.

29 листопада "Громадське" повідомило, що обмін утримуваними особами за формулою "306 на 74" може відбутися 18 грудня.

За даними Геращенко на 8 грудня, на окупованих територіях утримують 168 українців.