"Історія знала битви, виграні хитрістю, але брехня щоразу перемагає сама себе". Міноборони України висміяло російські фейки про "операцію відплати"

HIMARS і далі ведуть вогонь по позиціях російських окупантів, незважаючи на своє "знищення" силами російської пропаганди
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Міністерство оборони України 9 січня у Twitter ще раз звернуло увагу, що заяви міністерства оборони РФ про "знищення" високоточних реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) і нібито загибель 600 українських військовослужбовців у Краматорську Донецької області внаслідок російської "операції відплати" є брехнею.

"Знищені", згідно з даними міноборони РФ, HIMARS щодня спалюють склади й казарми окупантів. Сотні нібито "вбитих" українських солдатів відбивають самогубні атаки рашистів-смертників у Бахмуті й Соледарі [Донецької області]. Історія знала битви, виграні хитрістю. Але брехня щоразу перемагає сама себе", – ідеться в повідомленні.

Міноборони РФ повідомляло 3 січня про "знищення" чотирьох українських систем HIMARS у Донецькій області. З урахуванням цієї інформації загальна кількість "знищених" систем HIMARS, згаданих у звітах міноборони РФ, сягнула 27 одиниць, тоді як доправлено в Україну було, згідно з офіційною інформацією, лише 20 таких установок.

У Білому домі 4 січня заявили, що Сполучені Штати Америки не можуть підтвердити заяви міністерства оборони РФ про чергове "знищення" HIMARS.

8 січня у зведенні МО РФ повідомляли про нібито удар РФ по місцях дислокації українських військових у Краматорську. Окупанти назвали це "операцією відплати" за удар сил оборони України по будівлі училища в Макіївці Донецької області, де було знищено окупантів.

Нібито внаслідок ударів російських військ було "знищено" понад 600 бійців ЗСУ, заявили окупанти і не навели жодних доказів. Речник східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий 8 січня спростував цю інформацію.

Контекст:

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомляло, що в ніч на 1 січня 2023 року внаслідок "необережного поводження з нагрівальними приладами, нехтування заходів безпеки, куріння в невстановленому місці" знищено приблизно 400 мобілізованих росіян, які перебували в будівлі ПТУ №19 у Макіївці, ще приблизно 300 окупантів дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Російське міноборони визнало загибель 89 окупантів унаслідок удару по ПТУ в Макіївці.

Генштаб Збройних сил України 2 січня підтвердив удар, завданий по окупантах у Макіївці останнього дня 2022 року. Ліквідація окупантів у Макіївці стала результатом вдалої роботи українських військових на західній техніці, заявив 3 січня Череватий.

В українській розвідці 8 січня заявили, що "Макіївка – це частина нашого контрнаступу, який почався у серпні", і анонсували нові удари в майбутньому.