Італія готова допомогти Україні у відновленні Спасо-Преображенського собору та інших пам'яток

Російські окупанти обстріляли Одесу в ніч проти 23 липня
Фото: Yan Dobronosov / Facebook
Італія допоможе Україні в реставрації Спасо-Преображенського собору в Одесі та пошкоджених пам'яток. Про це заявила 23 липня прем'єрка Італії Джорджа Мелоні, яку цитує посольство Італії в Україні.

"Атаки в Одесі, загибель невинних людей, руйнування Спасо-Преображенського собору глибоко засмучують нас. Російські агресори руйнують зерносховища, позбавляючи їжі мільйони людей, котрі її потребують", – сказала вона.

Мелоні наголосила, що росіяни знищують європейську цивілізацію, її священні символи.

"Вільний народ не дозволить себе залякати, варварство не переможе. Італія, з її унікальним у світі досвідом у реєстраційній галузі, готова долучитися до відбудови собору та інших скарбів культурної спадщини України", – додала італійська прем'єрка.

Контекст:

Російські окупанти обстріляли Одесу в ніч проти 23 липня. За останніми даними МВС, загинула одна і постраждало 22 особи, із них чотири дитини. Під час атаки окупанти зруйнували Спасо-Преображенський собор. Богослужіння у цьому храмі проводили священники Української православної церкви Московського патріархату.

Загалом російський удар по Одесі пошкодив 25 пам'яток архітектури. Мерія Одеси повідомила, що внаслідок нічної атаки ворога було пошкоджено понад 40 будівель. Окрім того, постраждало п'ять дошкільних навчальних закладів.