Окупанти запустили дезінформацію про міфічний конфлікт між Генштабом ЗСУ, ОП і Міноборони – Маляр

Чутки про нібито відставку Залужного окупанти поширюють із метою психологічного впливу на українців, заявили у Міноборони
Фото: president.gov.ua
В інформаційному просторі Росії та України одночасно поширюють наратив, який деструктивно впливає на наступальний потенціал українського суспільства, попередила 17 серпня в Telegram заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Заступниця міністра оборони заявила, що "міфічний конфлікт" між вищими органами військово-політичного керівництва України вигадали ворожі підрозділи з підготовки інформаційно-психологічних операцій (ІПСО).

"Як правило, цей наратив розповсюджується в Тelegram-каналах і ЗМІ, втім, не лише російських. Цей наратив підхоплюють і деякі українські ресурси та спікери", – зауважила вона.

У публікаціях, уточнила Маляр, ідеться про нібито протистояння Генерального штабу Збройних сил України з Офісом президента та Міністерством оборони.

"Тактичною метою цієї інформаційної операції ворога є максимальне розповсюдження потрібної агресору ідеї, виклик емоційної реакції на неї і, як наслідок, маніпуляція сприйняттям подій загалом", – пояснила вона.

На думку заступниці міністра оборони України, оперативна мета ІПСО, запущеної окупантами, – створити конфлікт усередині військово-політичного керівництва України і всередині суспільства. Стратегічні цілі дезінформації, як вважає Маляр, – послабити центр ухвалення державних рішень і послабити оборонний і наступальний потенціал суспільства.

"Простими словами: якщо ми всі між собою пересваримося – нас легше зламати і завоювати. Цього ворог і добивається", – підсумувала вона.

Маляр звернула увагу, що найчастіше маніпулятивні меседжі інформаційної операції привертають увагу заголовками, які "неодмінно викликають бурхливу емоційну реакцію".

"Варто також відзначити невизначеність і неоднозначність джерела у подібних повідомленнях на кшталт "неназвана особа з Офісу президента" або "наше джерело у Міністерстві оборони", – додала Маляр.

17 серпня низка російських Telegram-каналів і пропагандистських ЗМІ поширила інформацію про нібито кадрові зміни у військовому керівництві України, які готує президент Володимир Зеленський. Зокрема, йдеться про начебто ймовірну відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з наступним призначенням його міністром оборони замість Олексія Резнікова. Частина з них посилається на "власні джерела", частина – на публікацію українського видання "Телеграф".

Контекст:

Резніков в інтерв'ю "BBC News Україна", яке вийшло 15 липня, пояснював, що вони домовилися: міністр оборони "не вчить Залужного воювати", і президент України Володимир Зеленський також не вчить.

Залужного призначили головнокомандувачем ЗСУ 27 липня 2021 року, на цій посаді він змінив Руслана Хомчака.

Резніков очолив Міноборони 4 листопада 2021 року, змінивши Андрія Тарана.

Між Зеленським і Залужним немає конфліктів, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 6 липня в ефірі єдиного телемарафону та попросив на цій темі не спекулювати (відео опубліковано на YouTube-каналі телеканала ICTV).