Янукович: Зустрічаюся іноді з представниками Донбасу

Янукович: Я дуже часто зустрічаюся із земляками
Фото: ЕРА

За словами екс-президента України Віктора Януковича, він поки не претендує на особисту зустріч із російським президентом Володимиром Путіним, але за необхідності буде її ініціювати.

Екс-президент України Віктор Янукович заявив на прес-конференції в Москві 2 березня, що іноді зустрічається з представниками Донбасу, передає кореспондент "ГОРДОН".

На запитання, чи зустрічається екс-президент України з президентом Росії Володимиром Путіним, Янукович відповів: "Є великий апарат. Я не кажу, що ми ногою двері відкриваємо, ні. У нас є, коли потрібно, можливість проконсультуватися, ми радимося... Але президент Росії – дуже зайнята людина".

За словами Януковича, він поки не претендує на особисту зустріч із Путіним, але за необхідності буде її ініціювати.

"Що стосується Донбасу. Зустрічаюся іноді з представниками Донбасу. Я дуже часто зустрічаюся із земляками, які виїхали звідти і які як човники туди їздять. Для мене це особливий біль", – додав Янукович.

Він також заявив, що володіє "100% інформації" про те, що відбувається на Донбасі. "Я не зовсім згоден, що відбувається, зокрема і там, але люди у надважкій ситуації... Вони страждають... І їм потрібно допомогти", – заявив екс-президент.

Януковича було обрано президентом України у 2010 році. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю живе в Росії.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

18 січня 2017 року генпрокурор України Юрій Луценко повідомляв, що до Головної військової прокуратури від ООН надійшли фотокопії заяви Януковича з проханням увести в Україну війська РФ. 10 березня Луценко заявив, що отримав відповідь від Генпрокуратури РФ, яка стверджує, що адміністрація президента РФ і Рада Федерації РФ не отримували листів від Януковича з проханням увести війська на територію України. Однак про існування цього листа заявляв сам Янукович, його також згадували представник РФ у Раді Безпеки ООН Віталій Чуркін і президент РФ Володимир Путін.