Javelin, боєприпаси, аптечки. В Україну доправили третю партію військової допомоги США

Літак із третьою партією військової допомоги США приземлився у "Борисполі"
Фото: mil.gov.ua
22 жовтня в Україну доправили третю й останню партію додаткової військової допомоги США з пакету вартістю $60 млн.

Про це проінформував пресцентр Міністерства оборони України.

У цій партії – боєприпаси, протитанкове і високоточне озброєння, медичне майно, повідомили у міністерстві.

Літак із вантажем приземлився у "Борисполі".

Фото: mil.gov.ua

Його зустрічали заступник міністра оборони України Олександр Носов, командувачка Медичних сил Збройних сил України бригадна генералка Тетяна Остащенко, начальник Головного управління логістики Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Микола Шевцов, а також аташе з питань армії і оборони посольства США в Україні полковниця Бріттані Стюарт, уточнила пресслужба міністерства.

В Україну сьогодні прибула партія протитанкових ракетних комплексів Javelin із боєприпасами, а також боєприпаси до зброї українських військових під "калібри НАТО", повідомив Шевцов. Він сказав, що зброю перевезуть на бази і склади, а потім передадуть військовим для використання, зокрема підрозділам операції Об'єднаних сил.

Остащенко уточнила, що вантаж містить медичні аптечки. Їх передадуть військовим частинам. 

"США допомагають Україні у розбудові Збройних сил, що включає матеріально-технічну допомогу і тренінги від тактичного до стратегічного рівня. Ми хочемо бачити Україну на шляху до НАТО, мирною та вільною країною", – підкреслила Стюарт.

Контекст:

На початку вересня 2021 року в межах робочого візиту президента України Володимира Зеленського у США уряди країн підписали угоду про стратегічні засади оборонного партнерства між міністерствами оборони України та США. Угода, зокрема, передбачала виділення Україні додаткових $60 млн.

У документі йшлося про те, що до американської допомоги входитимуть бронебійні системи Javelin та інше оборонне летальне і нелетальне обладнання, "яке дасть змогу Україні ефективніше захищати себе від російської агресії".

Перша партія у межах додаткової допомоги прибула в Україну 10 жовтня, друга – 18 жовтня.

Окрім того, в оборонному бюджеті США на 2021 рік передбачено $250 млн військової допомоги Україні.