"Є ракети, яких до біса". Данілов розповів, на скільки масованих ракетних ударів ще здатна Росія

Данілов занепокоєний "занадто великою" кількістю ракет С-300, які залишилися в розпорядженні окупантів
Фото: president.gov.ua

Російська армія через дефіцит ракет може дозволити собі не більше ніж чотири масовані обстріли України, схожі за масштабом на ракетну атаку 15 листопада. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов розповів 22 листопада у програмі "Свобода Live", запис ефіру якої оприлюднило у YouTube "Радіо Свобода".

"Напад, який був 15 листопада, був одним із найпотужніших. Якщо мова буде йти про такий обстріл, який був 15-го числа, то це максимум три-чотири рази вони можуть зробити такі обстріли", – наголосив секретар РНБО.

Він додав, що у противника все ще залишається дуже багато зенітних ракет С-300, якими окупанти ведуть вогонь по наземних цілях, але запаси високоточних виснажуються. Про стан ракетного арсеналу росіян, заявив Данілов, в України є точні та достеменні відомості.

"Маємо розуміння, скільки лишилося: певних ракет лишилося менше ніж 10%, є ракети, яких лишилося 18%, є ракети, яких, на жаль, до біса на території РФ – мова йде про ракети С-300. Їх занадто багато. Вони якраз їх зараз і жбурляють у Запоріжжя, у Херсон, на Харківщину. У них їх ще багато. Те, що стосується високоточних ракет, ми чітко усвідомлюємо, скільки вони на сьогоднішній день їх мають. Якщо б у них було все гаразд, вони б точно не зверталися до іншої країни для того, щоб їм допомагали ракетами", – наголосив Данілов.

До цього, 22 листопада, міністр оборони України Олексій Резніков опублікував інформацію про кількість ракет, які залишилися в російській армії. Зокрема, за його даними, у розпорядженні РФ залишилося 119 ракет "Іскандер" (13% від запасу станом на початок повномасштабного вторгнення в Україну). Також на озброєнні у росіян є 229 "Калібрів", 132 ракети Х-101, 150 ракет Х-555, 120 ракет Х-22, 356 ракет Х-35 і 43 гіперзвукові ракети Х-47М2 "Кинджал".

Резніков зазначив, що в Росії, як і раніше, зберігають значний арсенал ракет С-300. Їх залишилося 6980 одиниць (87%).

Російські війська регулярно використовують зенітні ракетні комплекси С-300 для обстрілів цивільної та критичної інфраструктури Запоріжжя і Запорізької області. Окрім того, регулярних обстрілів із боку російських окупантів із використанням зенітних ракет С-300 зазнають Харківська (по ній ракети запускають із Бєлгорода) та Миколаївська області, а після деокупації – і частина Херсонської області. Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що російська армія використовує С-300 "як зброю тероризму".

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого з масованого удару ракетами по українських військових об'єктах і далі випускає ракети по Україні практично щодня.

Із початку жовтня Росія активізувала атаки на об'єкти інфраструктури по всій Україні.

10 листопада у Повітряних силах ЗСУ попередили, що окупанти, ймовірно, накопичують ракети для нового масованого удару.

15 листопада окупанти випустили по території України понад 90 крилатих ракет і 10 дронів-камікадзе. За інформацією Офісу президента України, пошкоджено 15 об'єктів енергетичної інфраструктури. Це була найбільша атака на енергетичну систему України від початку війни, повідомили у Міністерстві енергетики.

Під час ранкової ракетної атаки російських окупантів 17 листопада українським захисникам удалося збити шість крилатих ракет із 18 випущених окупантами та шість дронів-камікадзе, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За словами президента Володимира Зеленського, за вісім місяців повномасштабної війни Росія застосувала проти України приблизно 4,7 тис. ракет.