Єрмак назвав історичним шосте засідання "Рамштайну": Ухвалюються рішення щодо закриття українського неба

Єрмак: Ми вже отримали IRIS-T, але потрібно більше
Фото: president.gov.ua
Шосте засідання консультативної групи з надання допомоги Україні у форматі "Рамштайн", яке відбулося сьогодні у Брюсселі, стало історичним для України. Таку думку 12 жовтня у Telegram висловив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Черговий "Рамштайн". Для нас він історичний, тому що ухвалюються рішення щодо закриття нашого неба. Посилення системи ППО України – це те, що нам потрібно", – написав Єрмак.

Глава ОП зазначив, що надання сучасних систем протиповітряної оборони було темою його останніх розмов із радником із нацбезпеки президента США Джо Байдена Джейком Салліваном.

"Ми вже отримали IRIS-T, але потрібно більше, щоб збільшити щільність оборони і збивати набагато більше російських повітряних загроз. Особисто я буду задоволений виключно тоді, коли ми отримаємо набагато більше сучасних систем ППО. Така задача, маємо виконати", – додав він.

Про те, що посилення української ППО стане центральною темою обговорень союзників у Брюсселі, повідомляв перед засіданням міністр оборони Олексій Резніков. Після засідання глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі повідомив, що, окрім ППО, обговорювали надання Україні артилерії та бронетехніки.

Контекст:

Формат "Рамштайн" заснували цієї весни – 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн провели першу зустріч консультативної групи з надання допомоги Україні. Резніков тоді передав західним партнерам список озброєння, необхідного Києву для перемоги у війні, а після зустрічі заявив, що завдяки "Рамштайну" відбулися "тектонічні зміни" у філософії партнерів щодо надання Україні зброї. Зустрічі консультативної групи вирішили проводити щомісяця. Попередня відбулася 8 вересня.

Міністр оборони США Ллойд Остін, який займається роботою групи "Рамштайн", повідомив 20 липня, що озброєння Україні надає уже 30 країн, всього до формату долучилося 50 держав.

13 жовтня у Брюсселі заплановано засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив перед зустріччю міністрів, що нещодавні масовані обстріли мирних жителів і цивільної інфраструктури України з боку Росії демонструють гостру необхідність посилення української ППО.