Єрмак поговорив із Салліваном про ракетні атаки РФ та посилення української ППО

Єрмак розповів Саллівану про важливість надання засобів ППО Україні
Фото: president.gov.ua

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак 2 січня провів телефонну розмову з радником президента Сполучених Штатів Америки з питань національної безпеки Джейком Салліваном. Про це повідомив сайт президента України.

Сторони обговорили наслідки нещодавніх масованих обстрілів території України з боку Росії з використанням різних видів ракет та дронів-камікадзе типу Shahed. Єрмак поінформував про результати роботи сил протиповітряної оборони України, які збили більшість повітряних цілей росіян.

Єрмак і Салліван погодилися з важливістю посилення української протиповітряної оборони та зазначили, що важливо зберегти необхідний рівень підтримки ППО України з боку США.

Співрозмовники скоординували кроки щодо реалізації планів українсько-американської співпраці на 2024 рік у всіх напрямах, зокрема у сфері національної безпеки.

Єрмак у розмові подякував Саллівану за всебічне сприяння й переказав слова подяки президенту Джо Байдену, усій його команді, обом палатам і партіям Конгресу та народу США за підтримку й допомогу Україні.

Контекст:

США надають допомогу Україні переважно за системою "президентського скорочення" запасів Пентагону. Окрім того, США допомагають Україні в межах Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) у тривалішій перспективі – укладаючи контракти із промисловістю на виробництво зброї. Загалом США, згідно з даними Пентагону станом на 27 грудня, за час роботи адміністрації Байдена виділили понад $44,9 млрд на допомогу безпеці України, зокрема $44,2 млрд – із початку повномасштабної війни Росії проти України.

20 жовтня Байден подав запит у Конгрес на додаткове фінансування на $106 млрд, зокрема $61,4 млрд для України й $14,3 млрд для Ізраїлю. Проте розгляд законопроєкту зупинили через розбіжності між демократами й республіканцями щодо посилення імміграційної політики. У Білому домі заявляли, що без ухвалення цього пакету гроші на допомогу Україні закінчаться до кінця року. Адміністрація Байдена розраховує, що Конгрес США зможе затвердити пакет у січні.

Про надання останнього цього року пакету військової допомоги Україні на $250 млн США оголосили 27 грудня. У нього ввійшли боєприпаси для ЗРК NASAMS і РСЗВ HIMARS, а також інші види боєприпасів.

2023 року Сполучені Штати Америки надали Україні 34 пакети військової допомоги на суму понад $24 млрд, повідомив президент України Володимир Зеленський 28 грудня.