Єрмак: Українська делегація повернулася з безспірною підтримкою з боку всіх учасників нормандської зустрічі

Серед інших важливих результатів переговорів Єрмак назвав домовленість допустити Червоний Хрест до утримуваних осіб

Фото: president.gov.ua

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що одним із найважливіших результатів зустрічі радників глав держав "Нормандської четвірки" було те, що вперше впродовж останніх років там були представники ОБСЄ – Гайді Ґрау і Яшар Халіт Чевік.

Серед головних підсумків зустрічі радників глав держав "Нормандської четвірки" в Берліні 11 вересня було підтвердження підтримки України з боку західних партнерів. Про це глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив 13 вересня в інтерв'ю телеканалу "Україна".

"Найбільш важливим я вважаю, що українська делегація повернулася з абсолютно безспірною підтримкою з боку всіх учасників нормандського формату режиму тиші, який, як ви знаєте, тривав шість тижнів. Але, дійсно, були спроби його зірвати. У нас є, на жаль, загиблий військовий, було декілька провокацій. Але ми повернулися з тим, що він продовжується", – підкреслив глава Офісу президента.

На його думку, другим важливим моментом було те, що вперше впродовж останніх років на зустрічі радників були представники ОБСЄ – Гайді Ґрау і Яшар Халіт Чевік.

"Це означає, що співпраця і координація між двома форматами – мінським і нормандським – буде ще більш плідною та ефективною", – зазначив Єрмак.

Серед інших важливих результатів переговорів у Берліні він назвав домовленість допустити Червоний Хрест до утримуваних на Донбасі осіб.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) та "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

На новій зустрічі в нормандському форматі, яку планували на 28 серпня, мали обговорити, зокрема, обмін утримуваними особами, проте 25 серпня стало відомо про скасування зустрічі "через відсутність погодження проєктів підсумкових документів і розбіжності щодо них із боку Німеччини, Франції та України".

11 вересня в Берліні провели переговори радники глав країн "Нормандської четвірки". Заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак за їх підсумками заявив, що каменем спотикання стало питання про проведення місцевих виборів в Україні.